Vészesen közeledik az adó 1+1% felajánlásának végső határideje, május 20-a. Íme a legfontosabb információk az idei 1%-os rendelkezésről.
 
 
Minden évben lehetőségük van az adófizető magányszemélyeknek felajánlani adójuk 1%-át egy civil szervezet, valamint +1%-ot egy elismert egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Rendelkezni nem kötelező azonban mindenképp érdemes, ugyanis felajánlásával egy olyan civil szervezetet és egyházat segíthet, amely a támogatást fontos közfeladatokra, gyakran a rászorulókon való segítségre fordítja.
 

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról?

Az 1%-os felajánlás határideje, ahogy a személyi jövedelemadó bevallásnak is május 20-a. Adóbevallásával együtt is rendelkezhet, mivel az 1%-os nyilatkozat része az adóbevallási nyomtatványoknak. Ugyanakkor rendelkezhet adóbevallásától függetlenül is, ebben az esetben EGYSZA lapot postán és elektronikusan is eljuttathatja a NAV-hoz.
 
Amennyiben papír formában küldi el nyilatkozatát, akkor a kitöltött EGYSZA lapot tegye egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékba, és adja fel postán vagy juttatassa el személyesen a NAV részére.
 
Ha elektronikus úton kívánja elküldeni a nyilatkozatát, akkor rendelkeznie kell a központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges „Ügyfélkapu”-val. A kitöltő program segítségével küldheti el az EGYSZA formanyomtatványt a NAV részére.
 
2015-ben változott az EGYSZA lap, kitöltéséről részletesebben itt olvashat.
 

Adait is elküldheti a választott szervezethez

Egy 2015-ben bevezetett újdonság, hogy mostantól nevét, postai, illetve elektronikus levelezési címét is feltűntetheti az EGYSZA lapon. Ha megadja adatait, akkor a NAV eljuttatja azokat az Ön által választott civil szervezethet, amely tájékoztatás céljából felveheti Önnel a kapcsolatot. Fontos azonban, hogy adatait nem kötelező megadnia, ez csak lehetőség.
 
Az új szabályozás előnye, hogy így közvetlenül tájékoztathatja a szervezet Önt arról, hogy hogyan használta fel 1%-át. Továbbá ez a civil szervezetnek is nagy segítséget jelenthet, mert így személyesebben juttathatja el üzenetét és fontos információkat adhat a felajánlóihoz, valamint támogatói körét is könnyebben tudja felderíteni, ezáltal célzottabb kampányt dolgozhat ki. A jövőben így még több támogatásban részesülhet a szervezet, és közvetetten azok a személyek, rászorulók, akiken segít.
 

Ellenőrizze a regisztrációs listát

Szintén egy új szabály, hogy az a szervezet, amely az adott évben részesülni kíván a felajánlásokból az azt megelőző évben regisztrálnia kell az adóhatóságnál. A regisztrált kedvezményezettek listáját a NAV minden év január 1-jén honlapján teszi közzé. Hogy semmiképpen ne vesszen kárba felajánlása, érdemes ellenőrizni a listát felajánlást előtt, mivel, ha egy szervezet nincs rajta, akkor nem fogadhat 1%-os támogatást.
 
Ha még nem döntötte el, hogy kinek adja idén adója 1%-át, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com szervezet-keresőjének segítségével, amellyel település és tevékenységi kör szerint is böngészhet.