Már elérhető a NAV honlapján az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatvány és útmutató, az egységcsomagokat pedig az adózók postán is megkapják.
 

Az idén választható adóbevallási típusokról és a leadási határidőkról itt olvashat!

 
Már javában tart az adóbevallási, és egyúttal az adó 1+1 százalékáról rendelkezési időszak. A személyi jövedelemadó-bevallást a tavalyi évhez hasonlóan önadózással vagy munkáltatói adómegállapítással teljesíthetjük.
 
 
Önadózóként adónyilatkozatot tehetünk, és továbbra is készíthetünk egyszerűsített bevallást az adóhatóság közreműködésével, vagy választhatjuk az adóhatóság közreműködése nélküli bevallást. Az összes bevallási határidő a következő:
 
  • 2016. február 2.: Nyilatkozat a munkáltatónak arról, hogy munkáltatói adómegállapítást kérünk (14M29)
  • 2016. február 15.: Nyilatkozat az adóhatóságnak arról, hogy egyszerűsített adómegállapítást kérünk (1453NY).
  • 2016. február 25.: a 1453-as bevallás beküldése egyéni vállalkozóknak, eva-adózóknak, áfa hatálya alátartozó őstermelőknek és magánszemélyeknek.
  • 2016. május 20.: az Önadózók, a csökkentett adattartalmú és az egyszerűsített bevallás megküldése az adóhatóságnak. Munkáltatói adómegállapítás elkészítése és átadása/megküldése a munkavállalónak (1453 és 1453ADÓNYILATKOZAT).
 

Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról

Ne hagyja az utolsó pillanatra a kedvezményezettek kiválasztását, hiszen az adó 1 százalékának felajánlása nagy segítség a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek és közhasznú alapítványoknak, a +1 százalék pedig az egyházaknak és kiemelt költségvetésű előirányzatoknak.
 
Több tízezer adó 1 százalék fogadásra jogosult civil szervezet működik Magyarországon, amelyek számos tevékenységet támogatnak, például: gyermekvédelem, állatvédelem, környezet- és természetvédelem, emberi jogok, ifjúságvédelem, foglalkoztatottság, stb. A megfelelő kedvezményezett kiválasztása időbe telhet, ezért időben kezdje meg a kutatást.
 
Az szja 1+1 százalék felajánlása előtt időben tájékozódjon a kizárt civil kedvezményezettekről, hogy biztosan olyan szervezetnek ajánlja fel adója 1%-át, amely arra jogosult.