Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszak, 2015-ben szerzett jövedelméről több mint 4 millió magánszemélynek kell valamilyen módon számot adnia - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
 

Az idei adóbevallási lehetőségekről és leadási határidőkról itt tájékozódhat.

 
Az adóhatóság közleménye szerint a napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg a személyijövedelemadó-bevallási csomagot postai úton a NAV-tól. Az, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információk alapján dől el, ezzel is segítve, hogy mindenki a leginkább "testre szabott" bevallási módot választhassa.
 
 
Az a 870 ezer magánszemély, aki tavaly munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a több mint 600 százezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, idén ügyfélkapus tárhelyére kap információt a teendőkről. Tehát csak annak küld levelet postai úton a NAV, aki az előző évben papíron juttatta el az szja-bevallást a hivatalhoz. 
 
Az adózóknak az idén is több lehetőség áll rendelkezésükre.
 
Most is választani lehet az úgynevezett munkáltatói adómegállapítást. Aki azt szeretné, hogy munkáltatója készítse el bevallását, annak ezt február 1-ig írásban kell kérnie munkáltatójától (15NY29 jelű nyilatkozat).
 
Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell (15NY30 jelű nyilatkozat). Ha a munkáltató nem vállalja a magánszemély adójának megállapítását, erről és az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának választhatóságáról időben tájékoztatnia kell a magánszemélyt.
 
Továbbra is választani lehet az egyszerűsített bevallást, ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. Az adózónak ehhez csak annyit kell tennie, hogy az erre a célra szolgáló nyilatkozatot (1553NY) kitölti, aláírja és 2015. február 15-ig postára adja vagy Ügyfélkapun keresztül elküldi. A határidő jogvesztő, vagyis igazolási kérelemmel sem pótolható - figyelmeztet a NAV.
 
Függetlenül attól, hogy melyik adóbevallási módot választjuk, minden adófizető rendelkezhet az szja 1+1% felajánlásáról. Az első 1%-ot valamilyen nonprofit szervezetnek, a +1%-ot érvényes technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlhatja fel.
 
Az adó 1+1% felajánlása nem kerül semmibe az adófizetőnek, ugyanakkor kiemelt fontosságú a civil szervezetek és az egyházak tevékenységében.