Még nem rendelkezett? Nem tudja, hogy mely szervezetnek ajánlja fel adója 1%-át? Segítünk a keresgélésben!
 
 
Május 20-ig rendelkezhet minden személyi jövedelemadó bevallást benyújtó magánszemély.
 
Ahogy az eddigi években, úgy 2016-ban is felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, +1%-át pedig egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Rendelkezni nem kötelező, nincsen költsége, és alig kerül több időbe, mint pár perc. Amennyiben azonban nem rendelkezik, akkor adójának ez a része a költségvetésbe kerül, továbbiakban az állam rendelkezik felette.
 
Fontos, hogy akkor is érdemes rendelkezni, ha a fizetendő adója 0 forint, mert az egyházaknak kiutalt összeg kiszámításánál a felajánlók számát is figyelembe veszik.
 

Válasszon szervezetet!

Mindenképpen olyan szervezetet érdemes választani, amelynek célkitűzései, tevékenysége közel áll az Ön által fontosnak tartott ügyekhez, legyen ez állatvédelem, gyermekvédelem, természetvédelem, sport vagy akár kultúra.
 
Az Adó1százalék.com több ezres szervezet-adatbázisából tevékenységi kör és település szerint is böngészhet.
 
Az 1%-ot fogadó egyházak adatlapjait itt találja, és az alábbi linken tudhat meg többet az idei elismert költségvetési előirányzatról.
 

Így rendelkezhet adója 1+1%-áról

Az szja adóbevallási nyomtatványoknak (1553, 1553ANY) része az 1%-os rendelkező nyilatkozat is (EGYSZA lap). A legegyszerűbb, ha az EGYSZA lapot  adóbevallásával együtt adja le.

 
Amennyiben azonban már leadta adóbevallását, de nem rendelkezett adója 1+1%-áról, elküldheti a nyilatkozatot külön is. A 15EGYSZA lapot május 20-ig kell postán feladnia, személyesen eljutatnia vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül elküldenie az adóhatóság részére.
 
Az EGYSZA lapot az Adó1százalék.com-on keresztül is kitöltheti, ha rákeres egy egyház vagy egy civil szervezet adatlapjára, akkor oldalunk automatikusan felkínálja a kitöltést, és egy gombnyomással ki is nyomtathatja a nyilatkozatot.
 
Egy nyomtatványon tehet felajánlást mindkét kedvezményezett részére. A rendelkezés során egy kedvezményezetti körből csak egyet választhat, tehát egy civil szervezetet és egy egyházat/kiemelt költségvetési előirányzatot jelölhet meg. A rendelkező nyilatkozaton tüntesse fel a szervezet nevét, adószámát, egyháznál a technikai számát és saját adóazonosító jelét.
 
A felajánlott összeg sikeres kiutalásáról 2016. szeptember 30-át követően az adóhatóság elektronikus úton értesíti az Ügyfélkapuval rendelkező adózókat.