2015-ben több szja bevallási és dokumentum leadási határidő is eltolódik pár nappal, mivel számos eredeti időpont hétvégére esik. Érdemes figyelni változásokat, mert késedelmi kamatot számolnak fel egy-egy elmulasztott leadás esetén.
 

A 2016-os szja határidőkről, az érvényes adóbevallási formákról és nyomtatványokról itt tájékozódhat.

 
Az idei évben januártól május végig számos határidőre kell odafigyelniük az adózóknak. Vannak módosult határidők, amelyeket érdemes időben lecsekkolni, nehogy elmulasszuk a leadást.
 

2015. Február 2.

A 2014-es évben ez határidő január 31-re esett. Idén február 2. a határideje a munkáltatói jövedelem igazolás kiadásának, amelyhez a 14M30-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Szintén február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók a munkáltatójuk felé, ha munkáltatói adómegállapítást kérnek, ehhez a 14NY29-es nyomtatványt kell kitölteni.
 
Egyéb családtámogatással kapcsolatos és más jövedelemigazolásokat is ilyenkor kell eljuttatni az adóhivatalhoz.
 

2015. Február 16.

Az előző években ez a határidő február 15-re esett, de idén ez egy hétvégi nap, így módosult 16-re, amely egy hétfő. Február 16-ig kell kiadni azokat a dokumentumokat, amelyek különböző adókedvezményekre jogosítanak.
 
Szintén fenruár 16. a határideje az egyszerűsített leadásának, ha ezt választjat, akkor gyakorlatilag a NAV készíti el adóbevallását. Ehhez 1453NY-es nyomtatvány leadása szükséges, ezzel együtt rendelkezhet adójátnak 1%-ról is a bevallás részét képező EGYSZA lap kitöltésével. Ha ezeket elmulasztja, akkor un. önadózó lesz, és május 20-ig adhatja le adóbevallását.
 

2015. Február 25.

Ez a határidő nem változott. Eddig a napig kell leadni adóbevallásukat, és befizetni adójukat az egyéni vállalkozóknak, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, áfa-alany őstermelőknek, illetve EVA-s adózóknak. Ehhez a 1453-as nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Ha a fenti csoportok valamelyikébe tartozik, akkor adójának 1-1+%-ról is ilyenkor rendelkezhet. Ha ez elmulasztaná, akkor az 1+1%-os rendelkezését megteheti május 20-ig.
 

2015. Március 20.

Ez a határidő nem változott az előző évekhez képest. Amennyiben korábban munkáltatói adó-megalapítást kért, eddig az időponti juttathatja el munkáltatójához azokat a dokumentumokat és igazolásokat, amelyek a munkáltató által elkészített adóbevalláshoz kellenek.
 

2015. május 11.

Az előző években ez a határidő május 10. volt, de idén az hétvégi nap, így módosult 11-re. Eredetileg május 20. az szja 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatok leadásának határideje, azok azonban, akik munkáltatói adómegállapítást kértek, a rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 11-éig adhatják át a munkáltatónak.
 

2015. május 20.

Ez a nap a legfontosabb az szja bevallások szempontjából, a határidő nem változott.
 
Május 20. éjfélig küldethetik az adózók szja bevallásukat az adóhivatalhoz, ehhez a 1453-as adóbevallás nyomtatvány, illetve a 1453ANY adónyilatkozat (más néven: söralátét) kitöltése szükséges.
 
Május 20-ig rendelkezhet adójának 1+1%-járól, az 1453ANY-es nyomtatvány része az un. EGYSZA lap is, amelyben adományáról rendelkezhet. Ha azonban adóbevallását már korábbam elkészítette, de abban 1%-járól még rendelkezett, akkor azt külön is megteheti, ehhez az 14EGYSZA lap kitöltése szükséges.
 
Május 20. a határideje 1453M nyomtatvány (csökkentett adattartalom) beküldésének is.
 
Szintén május 20. a határideje a – korábban már az adóhivataltól visszaérkezett –1453E egyszerűsített bevallás visszaküldésének. Amennyiben hibát talál benne, javítva küldje azt vissza!
 
Ha egyéni vállalkozó, de tevékenységét szünetelteti, vagy már megszűnt tevékenysége, akkor május 20. a határideje adóbevallásának, amelyben rendelkezhet szja 1%-ról is.
 
Május 20. a határideje a munkáltatóra bízott adóbevallások elkészítésének. Ezeket először a munkavállalóhoz kell eljuttatnia a munkaadónak (május 20-ig), majd valamivel később az adóhatósághoz.
 

2015. Június 10.

Ez a határidő sem változott az előző évekhez képest. Eddig kell a munkáltatónak elküldenie a NAV-hoz a munkáltatói adóbevallás dokumentumokat.
 
Kövesse figyelemmel az egész évre vonatozó adónaptárunkat, amely nemcsak a magán adózóknak, de a civil szervezeteknek is segítséget nyújthat.
 
Szerző
Ivanyos Judit