A családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) megszerzésének alapvető feltétele hogy az igénylő köztartozásmentes adózónak minősüljön. A köztartozásmentesség igazolása – a jogszabályok szerint – kétféle módon történhet: köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepléssel, vagy 15 napnál nem régebbi nemleges adóigazolás bemutatásával.
 
 

Köztartozásmentes adózói adatbázis

Amennyiben a köztartozói adatbázisban való szereplést választja, akkor KOMA elnevezésű nyomtatvány leadása szükséges. A KOMA adatlap sorban állás nélkül, elektronikus úton az elektronikus ügyintézés személyes ügyfélkapu regisztrációt igényel), illetékmentesen küldhető el.
 
Ha az igénylő a hónap utolsó napján a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplés feltételeinek megfelel, akkor a következő hónap 10. napján bekerül az adatbázisba.
 
Fontos, hogy az adatbázisban szereplő adatok bármikor, bárki által, azonosítás nélkül lekérdezhetőek. Emellett ennek a formának nagy előnye, hogy a feltételeknek megfelelve további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül lehet hagyatkozni az adatbázisban való szereplésre, bármilyen helyzetben, amikor tartozásmentesség igazolásának szükségessége felmerül.
 

Nemleges adóigazolás

A nemleges adóigazolást szintén ingyenesen, elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, vagy postai úton, személyesen, vagy az állami adó- és vámhatóság Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében lehet beszerezni. Az adóigazolást kiállítása maximum 6 nap. Az igazolásra vonatkozóan a NAV érvényességi időt nem állapít meg, de az igazolás a CSOK igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben került kiállításra. Ebben az esetben új igazolás iránti kérelmet kell benyújtani, a fentiekben ismertetett feltételek szerint.
 
A köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplésről és a nemleges adóigazolás megszerzésének szabályairól részletesebben a NAV információs füzetében olvashat.
 
Az ügyfélkapus regisztrációhoz, valamint az az igazolás megszerzéséhez igénybe veheti az internetes időpontfoglalás lehetőségét, melynek segítségével sorban állás nélkül intézheti ügyeit.
Szerző
Ivanyos Judit