Egy kedvező módosítással a NAV leveszi a magánszemélyek válláról az adóazonosító jellel még nem rendelkező kedvezményezett eltartottnak adószámának igénylési terhét. Mostantól ugyanis az adóhatóság hivatalból elkészíti az eltartottak adószámát.
 
 
Az Szja törvény 2015. január 1-jétől hatályos módosítása szerint a 2015. adóévről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban és a családi kedvezményre vonatkozó adóelőleg nyilatkozatban 2016. január 1-jétől az adóazonosító jelet kötelezően fel kellett volna tüntetni. A szabállyal azonban az lett volna a gond, hogy az adóazonosító jellel még nem rendelkező kedvezményezett eltartottnak és eltartottnak minősülő hozzátartozók számára is azonosítót meg kellett volna igényelni. Ám egy kedvező módosítással ennek elintézésének terhét az adóhatóság leveszi a magánszemélyek válláról.
 
A szja törvény egy 2015. szeptember 8-i hatállyal módosító rendelkezése alapján a családi kedvezmény érvényesítése során a kedvezményezett eltartottak és az eltartottak adóazonosító jelének feltüntetése a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében 2017. január 1-jétől válik kötelezővé.
 
A változtatás szerint tehát a családi kedvezmény érvényesítéséhez csak a 2016. adóévről 2017-ben elkészítendő adóbevallásban, illetve a 2017. évben adott adóelőleg nyilatkozatokban kell beleírni a kedvezményezett eltartott, és az eltartott adóazonosító jelét. Az idei adóbevallásban – az adóazonosító jel hiányában  még elegendő a természetes személyazonosító adatok és a lakcím megadása.
 
A magánszemélyek adóazonosító jel igénylésével kapcsolatos adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében további módosítás, hogy a NAV magától, hivatalból fogja elkészíteni az eltartottak adóazonosító jelét. Ennek érdekében az adóhatóság NAV 2016. július 1-ig állapítja meg azon magánszemélyek adóazonosítóját, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket és adóazonosító jellel sem rendelkeznek.
 
A NAV az adóazonosító jelről, annak megállapításától számított 45 napon belül küld értesítést, majd 2016. november 30-ig a hatósági igazolványt (adókártyát) is elkészíti és elküldi az érintettek részére.
Szerző
Ivanyos Judit