Optimalizálja adóját az 1% felajánlásával

Nagyon fontos szempont magánszemélyként is optimalizálni a személyi jövedelemadónkat, nemcsak társaságként, mint ahogyan azt sokan gondolják.
 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A jogszabályok által biztosított lehetőségeket érdemes és ki kell használni. Ennek a körébe tartozik a személyi jövedelemadónk 1%-ának felajánlása, ugyanis ezáltal segítünk egy olyan nonprofit, közcélú tevékenységet ellátó szervezetnek, mely hozzájárul a mindennapi életünk egyes részeihez az ellátott közcélú feladatainak megfelelően.
 
Ez, mint jól tudjuk csak egy lehetőség, azaz nem kötelező felajánlani, azonban, ha elmulasztjuk, hogy éljünk vele, jogvesztő helyzet alakul ki, azaz később ezt a döntésünket nem tudjuk megváltoztatni, módosítani, így nagyon fontos az időben történő döntés.
 
A személyi jövedelemadó rendszerében úgy, mint a többi adónem esetében is a lehetőségek kiaknázása egyben adókockázatot is jelent, ez az adó felajánlásának esetében minimális, hiszen egy a kifizető, munkáltató által levont és befizetett személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásáról van szó, azaz, nem egy adókedvezmény, adóalap csökkentő tétel, mely magasabb adókockázattal jár.
 
Nyilvánvalóan ennek a felajánlásnak is van adókockázata, hiszen előfordulhat, hogy nem megfelelő szervezetet választhatunk ki, visszautasítják a felajánlásunkat, mivel vagy az általunk választott szervezet nem teljesíti a feltételeket, vagy a munkáltatónk által leadott bevallások és az éves személyi jövedelemadó bevallásunk között eltérés tapasztalható.
 

Ha lekéste, csak jövőre pótolhatja!

Ezen eltérések észlelése során viszont a döntésünket nem tudjuk megváltoztatni, módosítani, kizárólag csak a következő évi személyi jövedelemadó bevallásunk esetén dönthetünk másképpen, így minimális, de lehetséges adókockázattal számolnunk kell, melyre ráhatásunk nincsen, de évről évre való döntésünk meghozatala az adónk 1%-ának felajánlásáról, segíthet a megfelelő szervezet kiválasztásában, munkáltatónkkal való hibamentes, eltérésmentes az adónk 1%-ának felajánlásáról szóló egyeztetésben.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő