Alkalmi munkavállaló? 2016-ban nő az alapbér!

Mivel 2016-ban nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, az egyszerűsített foglalkoztásban lévő alkalmazottak bére is emelkedik. Tudja meg, mennyit keresnek idén az alkalmi munkavállalók, és milyen esetben kaphatóak pótlékok.
 
###ROADBLOCK1###
 

Mennyit kereshet az alkalmi munkavállaló?

Fontos, hogy az alkalmi munkavállalót órabéres megállapodásban kell foglalkoztatni. Az egyszerűsített foglalkoztatási státusztban lévő alkalmazott bére a minimálisan fizethető bér (639 Ft/óra) 85%-a, azaz nettó 543 Ft/óra, a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (742 Ft/óra) 87%-a, vagyis 646 Ft/óra.
 

Milyen esetekben kapható pótlék?

Az egyszerűsítettt foglalkoztatott jogosult az 15%-os éjszakai pótlékra (22-06 óra között munkaidő), de csak abban az esetben, ha a munkavégzés ideje 22 - 06 óra között meghaladja az 1 órát.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatottnak jár a napi 8 óra feletti munkaidőre a túlóra pótlék, ami az alapbéren felül 50%-os bért jelent. Kivételt képez a több napos bejelentés, egyenlőtlen beosztás (ha átlagban 8 órára vagy az alatt jön ki).
 
Boltokban, közértekben stb., ahol alapesetben nem vasárnaphoz köthető a munkakör, 50%-os vasárnapi pótlékot kell fizetni. Továbbá, olyan helyeken, ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy a munkakör, a túlórára 50%-os túlóra pótlékot, és további 50%-os vasárnapi pótlékot köteles fizetni a munkaadó. Ha például az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállaló a fizetett ünnepeken is dolgozik, akkor az ünnepi órákra 100% pótlékra jogosult.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatatás esetén az 1000 Ft-os vagy 500 Ft-os közteher erejéig maximálisan kifizethető napi munkabér összege 2016-ban: 10 220 Ft/nap/fő. Fontos azonban tudni, hogy ennél magasabb munkabér is kifizethető, mely költségként is elszámolható, de ebben az esetben további adófizetési kötelezettséggel kell számolni:
  • a társasági adó hatálya alá tartozó munkaadónak társasági adófizetési kötelezettsége keletkezik (Tao tv. 3. számú melléklet A) 14. Pontja);
  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozónak vállalkozói szja fizetési kötelezettsége keletkezik (Szja. tv. 11. számú melléklet IV. 15.).
 

Kell-e szja-t fizetni az egyszerűsített foglalkoztatási bér után?

Amennyiben a fizetés az egyszerűsített foglalkoztatási napi alapbér összegét nem haladja meg (2016-ban 5 110 forint) – ha a munkavállalót szakképzettséget nem igénylő munkakörben alkalmazzák –, akkor adómentes.
 
Az egyszerűsített foglalkoztatás további szabályairól a NAV információs oldalán tájékozódhat.