Egyéni vállalkozók és az 1% kapcsolata

Azon magánszemélyeknek, melyek egyéni vállalkozók is egyben minden év február 25-éig kell leadniuk a személyi jövedelem adó bevallásukat az egyéni vállalkozói adóbevallásukkal egyidejűleg, így ők eddig az időpontig rendelkezhetnek az adójuk 1%-áról általában. Az év közben a tevékenységüket szünetelő vagy már a tevékenységüket megszüntető egyéni vállalkozók szintén május 20-áig adják le a bevallásuk, melyben rendelkezni tudnak az adójuk 1%-áról.
 
Az egyéni vállalkozó magánszemélyek köre azért más részben, mint a társas vállalkozó magánszemélyek köre, mivel ennél az adózási formánál nem különül el feltétlenül élesen a magán vagyon a céges vagyontól, így fokozott figyelmet igényel.
 
Az egyéni vállalkozó magánszemélyek általában a könyvelőjüknél, vagy annál a személynél kérhetik az adójuk 1+1%-ának felajánlását, aki készíti nekik a bevallást. A kétféle határidő – február 25., május 20. - miatt érdemes nekik nagyobb figyelmet szentelni, hogy időben szóljanak a bevallásukat készítő személynek vagy a könyvelőjüknek, hogy ne maradjon ki, ne felejtődjön el a felajánlás bevallásba való beillesztése.
 
Az egyéni vállalkozók esetén, akik február 25-éig kötelezettek a bevallásukat leadni, ha nem szólnak időben, sajnos könnyen le tudnak maradni az adójuk 1+1%-ának felajánlásáról. A gyakorlatban sokszor tapasztaljuk, hogy nem kerül helyesen megállapításra az esetükben a bevallási határidő, így sokszor május 20-án adják le magánszemélyként a bevallásukat. Ha valaki ebben az időpontban állítja be a bevallásába az adója 1+1%-ának felajánlását, sajnos azt az adóhivatal nem fogja elfogadni, ugyanis elmulasztotta az eredeti helyes határidőt, azaz a helyes határidő egyben jogvesztő határidőnek is minősül.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő