Adóköteles ellátásnak minősül-e a GYES vagy a GYED?

2016-04-02 09:52:44

Sokan nem tudják, de bizonyos anyasági ellátásokat fel kell tüntetni az adóbevallásban, azonban egyes ellátások adómentesek. Tudja meg, mely anyasági ellátások számítanak adókötelesnek.
 
###ROADBLOCK1###
 
Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy egyes anyasági ellátások adókötelesek, így az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását. Most tisztába tesszük, mely ellátásokat kell a bevallásban feltüntetni, és melyek számítanak adómentesnek.
 

Adóköteles anyasági ellátások

Adóköteles anyaságnak minősül:
  • a táppénz
  • a csecsemőgondozási díj (CSED), régi nevén terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS)
  • a gyermekgondozási díj (GYED),
  •  a GYED extra
  • 2014. január 1-től a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása is,
így, ezeket fel kell tüntetni az adóbevallásban.
 
Érdemes tudni, hogy a GYED-et és a CSED-et általában a munkáltató fizeti ki. Előfordulhat azonban az is, hogy a határozott idejű munkaviszony a várandósság alatt vagy a szülés után jár le, ebben az esetben Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza az ellátást. A fent említett ellátások bevallását jellemzően azok felejtik el, akik a munkaviszonyuk (biztosítási jogviszony) megszűnését követően kapják ezt az ellátást.
 
Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemély adóbevallást köteles benyújtani függetlenül attól, hogy van-e tényleges adófizetési kötelezettsége.
 
Amennyiben Ön egyéni vállalkozó, áfa fizetésre kötelezett magánszemély, kötelezettőstermelő és magánszemély, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozó, akkor a az adóévre a voönatkozó évi nyomtatvány benyújtásával teljesítheti adókötelezettségét (2019-ben 19SZJA elnevezéssel) . Az ellátásokat folyósító által adott igazolás alapján kell feltüntetni az adóbevallásban, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege.
 
Fontos tudni, hogy 2017-től a NAV készíti el az adózók nagy részének adóbevallását, így ha Ön nem tartozik a fent felsorolt kategóriákba, akkor nincs dolga a bevallásával. Arról, hogyan nézheti meg, illetve módosíthatja a NAV által elkészült bevallását, itt tájékozódhat bővebben.
 

Adómentes anyasági ellátások

Adómentes juttatásnak minősül:
• a gyermekgondozási segély (GYES),
• az anyasági támogatás,
• a gyermeknevelési támogatás,
tehát ilyenkor nincs bevallási kötelezettség.
 
Bizonyos esetekben azonban felmerülhet az adóbevallási kötelezettség. Egy jó példa erre, amikor az édesanyának némi kereset-kiegészítő tevékenységet végez, például gyermekei kinőtt ruháit, használati cikkeit értékesíti az interneten keresztül.
 
Abban az esetben, ha a használt cikkek értékesítéséből származó adóévi bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor abból nem kell jövedelmet megállapítani.
 
Amennyiben a magánszemélynek fent leírt bevételeken kívül nincs más adókötelezettség alá eső jövedelme, adóbevallást nem kell benyújtania. Ha azonban a babaholmik eladásából származó bevétele meghaladja a 600 ezer forintot, a bevételből a megszerzésre fordított összegek levonásával meg kell állapítania a jövedelmet. Amennyiben az így megállapított jövedelem meghaladja 200 ezer forintot, akkor a magánszemély köteles bevallani az említett összeget.
 
Olvasson a témában még itt.