2016 - adóbevallás nyomtatvány és határidő kisokos

Az idei évben néhány dologban módosul az adóbevallás, ezért bizonyos esetekben az 1%-os nyilatkozat leadása is változik. Tudja meg 2016-ban, milyen nyomtatványokra lehet szüksége a személyi jövedelem bevalláshoz és melyek a leadási a határidők.
 
###ROADBLOCK1###
 
A személyi jövedelem adóbevallásnak több típusa van, többféle nyomtatvány közül választhatunk. Nézzük is végig az eseteket.
 

Önadózói forma

Alapesetben a klasszikus önadózói forma segítségével teljesíthető az adóbevallás. Idén ehhez a 1553-as nyomtatvány kitöltése szükséges, amely legkésőbb május 20-ig küldhető el – elektronikus vagy postai úton – az adóhatósághoz. Bármely szja-t fizető magánszemély választhatja ezt formát, még az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek is – nekik azonban február 25-ig kellett leadni adóbevallásukat. Abban az esetben, ha Ön egyéni vállalkozó de év közben szünetelteti tevékenységét vagy az megszűnt, akkor május 20-ig teljesítheti adóbevallási kötelezettségét.
 
Amennyiben azonban a magánszemély megfelel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben előírt feltételeknek a következő adóbevallási formákat is választhatja: 
 

Söralátét

Az szja-bevallás az ún. Adónyilatkozattal, más néven söralátéttel is teljesíthető, ehhez a 1553ADO nevá nyilatkozat kitöltése szükséges, amely szintén május 20-ig küldhető el – postai vagy elektronikus úton – az adóhatósághoz. Előnye, hogy az adóbevallás egyetlen nyomtatvány kitöltésével teljesíthető. Fontos azonban, hogy ez a forma idén választható utoljára, 2017-től ugyanis a söralátét megszűnik – ennek részleteiről korábbi cikkünkből tájékozódhat.
 

Csökkentett adattartalmú bevallás

Ugyancsak május 20-ig adható le a 1553-as csökkentett adattartalmú adóbevallás, amely ugyancsak idén választható utoljára. Ez a nyomtatvány szintén egyszerűbb, mint a 1553-as önadózói forma. Itt tudhatja meg, hogy milyen esetekben élhet ezzel a formával és mikor érdemes azt választatnia.
 
Ezek mellett idén is válaszható volt az egyszerűsített adóbevallás (február 15-ig), illetve a munkáltatói adómegállapítás (február 1-ig). Továbbá egy 2016-ban bevezetett újdonság a bevallási nyilatkozat, amely választásával gyakorlatilag a NAV végzi el az adófizető helyett bevallását, idén először ezt a formát februrár 1-ig lehetett választani.
  

1%-os nyilatkozat

2016-ban is minden szja-t fizető magánszemély, egyéni válalkozó és áfafizetésre kötelezett magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet részére, valamint +1%-ot adományozhat egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Arról, hogy ki tehet felajánlást itt olvashat bővebben.
 
Érdemes tudni, hogy csak olyan civil szervezet fogadhat 1%-ot, amely rajta van a NAV
regisztrált kedvezményezettek listáján, és csak olyan egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat felé tehető érvényes felajánlás, amely rendelkezik technikai számmal.
 
A rendelkezéshez az ún. EGYSZA lap kitöltése szükséges amely része a felsorolt adóbevallási nyomtatványoknak, tehát azzal együtt adhatja le május 20-ig. Fontos azonban, hogy az újonnan bevezetett bevallási nyilatkozat nem tartalmazza az EGYSZA lapot, így aki ezt a formát választotta, külön tud rendelkezni adója 1%-áról, ehhez a 15EGYSZA lap kitöltése szükséges. Fontos, hogy bárki tehet felajánlást függetlenül adóbevallásától, például az is, aki már leadta adóbevallását és elmulasztotta a rendelkezést.
 
Ha Ön korábban a munkáltatói adómegállapítást választotta, akkor a rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve juttattassa el a munkáltatóhoz 2016. május 10-ig.
 
Ha még nem tudja idén kinek adja adója 1+1%-át, akkor böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, adatbázisunkban több tízezer szervezet található, keresni tevékenységtípus és település szerint is lehet.  
 
További adófizetőkre és civil szervezetekre vonatozó határidőről pedig adónaptárunkban olvashat.