Ezek a legtipikusabb hibák az adóbevallás kitöltésekor – Videó!

2016-ban május 20-a a szja-bevallás határideje, és eddig az időpontig fizetheti be adóját is. Tudja meg, hogy mikre érdemes fokozottan ügyelni az adóbevallás elkészítésekor.
 
###ROADBLOCK1###
 
NAV tájékoztatása szerint március végéig nagyjából 890 ezer adózó egyénileg nyújtotta be személyi jövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte az adóhatóság segítségét a bevallás elkészítésében és körülbelül 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot – ami egy 2016-os újítás.
 
A hibásan beérkezett adóbevallások többségét már javította a NAV, egyes hibák azonban csak az adózók közreműködésével korrigálhatók. Az adóhatóság első három hónapban elküldött bevallások található többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, a más típusú hibákat az adózók segítségével nagyrészt kijavította.
 

Mik a tipikus hibák?

 
Forrás: Nav
 
A legjellemzőbb bakik az szja-bevallásban a következők:
  • a papíron elküldött adóbevallás főlapjáról hiányzik az aláírás;
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím;
  • nincs adószám a bevalláson;
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak;
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy nincs rajta bevalláson.
 

A NAV az elektronikus bevallást ajánlja

 
www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán elérhető Általános Nyomtatványkitöltő programmal kitöltheti adóbevallását. Az elektronikus bevallás előnye, hogy a program segít a hibák elkerülésében és javításában, továbbá bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után automatikusan kiszámít. Az nyomtatványkitöltő programmal elkészített adóbevallás az Ügyfélkapun pár kattintással elküldhető az adóhatósághoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt érhető el.
 
Amennyiben még nem rendelkezik Ügyfélkapuval, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez személyes okmányaira, egy működő e-mail címre és egy felhasználó névre van szükség. Érdemes tudni, hogy elkerülheti a sorban állást, ha a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglal.
 
Az adóbevallás elküldésének más módjairól itt, az adófizetésről itt, a részletfizetésről pedig itt tájékozódhat. A 2016-ban érvényes szja-bevallási típusokról, nyomatványokról és határidőkről itt olvashat részletesebben.