Így növelheti 1%-át – kampánytippek civileknek

Nem szükséges feltétlenül óriásplakátos kampány és tévés szereplés ahhoz, hogy feltűnjön egy szervezet az 1 százalékos palettán. Egyszerűbb és olcsóbb eszközökkel is fel lehet hívni a felajánlók figyelmét. Íme néhány hasznos tipp.
 
###ROADBLOCK1###
 

Időzítés

Sok civil szervezet csak az 1 százalékos időszak utolsó hónapjaiban, márciusban vagy áprilisban, még rosszabb esetben májusban kap észhez, pedig a kampányt már jóval előbb érdemes elkezdeni.
 
Mindenképp érdemes már az év elején, januárban elkezdeni felhívni a felajánlók figyelmét az 1 százalékos felajánlási lehetőségre. Egyrészt, mert így sokkal több személyhez eljuthat a szervezet híre, másrészt nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egyéni vállalkozók is felajánlhatják adójuk 1 százalékát, és a rájuk vonatkozó adóbevallási határidő február 25. (idén február 27. volt).
 

Használja az internetet

Jó eredményeket hozhat, ha kihasználjuk az internetes csatornák adta lehetőségeket. Fontos, hogy a civil szervezetnek legyen egy saját, jól átlátható, könnyen kezelhető, és persze mutatós honlapja. Érdemes a közösségi oldalakon is megjelenni. Fontos, hogy ne egy hónapig stagnáló oldalról legyen szó, érdemes folyamatosan (akár napi szinten) posztolni valamit. Például a szervezet tevékenységével kapcsolatban, persze ne fárasszuk unalmas részletekkel a közönséget, de egy-egy érdekesebb hír, személyes történet, látványos kép vagy videó felkeltheti a felajánlók érdeklődését.
 

Regisztráljon oldalunkra

Ha már az internetnél tatunk, mindenképp érdemes az Adó1százalék.com-on is saját adatlappal jelen lenni. Az Adó1százalék.com az egyik leglátogatottabb 1 százalékos információs portál, a kampányidőszakban több ezren böngésznek oldalunk szerevezet-keresőjében. Az oldal nagy előnye emellett, hogy az adófizetők a választott szervezet adatlapjáról pár kattintással felajánlhatják adójuk 1 százalékát.
 
Az oldalunkra való regisztráció, valamint az adatok bővítése és frissítése teljesen ingyenes. Érdemes minél több információt feltüntetni, hiszen minél informatívabb egy adatlap, annál nagyobb az esélye, hogy a magánszemélyek felajánlják a szervezet részére adójuk 1 százalékát. Így jobban beleláthatnak az adófizetők a szervezet munkájába, ami felkeltheti az érdeklődésüket és szimpátiát ébreszthet bennünk a szervezet iránt.
 
Amennyiben pedig bemutatkozó cikkel, kiemelt megjelenéssel szeretne szerepelni az Adó1százalék.com-on vagy a szervezet-keresőjében, akkor tekintse meg médiaajánlatunkat.
 

Mutassa be, mire használták fel

Az 1 százalékos kampányok esetében a legfontosabb üzenet, hogy a szervezet mire szeretné felhasználni, illetve mire használta fel az eddigi években a támogatásokat. Érdemes tehát a kampány során bemutatni, hogy az adott években milyen célokat, fejlesztéseket sikerült megvalósítani kifejezetten az 1 százalékokból.
 
Hasznos lehet azt is bemutatni, hogy egy átlagos összegű felajánlást (4000 forint) milyen fontos célra tudnak felhasználni. A felmérések szerint ugyanis sokan azért nem rendelkeznek 1 százalékukról, mert túl kicsinek találják a felajánlható összeget.
 

Kampányvideó

Szerencsére évről évre egyre több 1 százalékos kampányvideó készül. Egy jól összerakott, videóval valóban gyors és hatékony sikereket lehet elérni, gondoljunk csak például az Országos Mentő Szolgálat újraélesztős kampány filmjére. Tegyük a szívünkre a kezünket, valószínűbb, hogy megnézünk egy rövid frappáns kis videót, mint, hogy elolvassunk hosszú-hosszú bemutatkozó szövegeket.
 
Természetesen ennek ellenére nagyon fontos, hogy a szervezetnek legyen részletesebb bemutatkozó anyaga is, de a figyelemfelhívást egy videóval jobban el lehet érni.
 
A videó esetében fontos, hogy legyen rövid (1-2 percnél nem hosszabb), lényegre törő, jó, ha el tud érni valamilyen hatást, például vicces vagy megható, de az is nagyon lényeges, hogy buzdítson az 1 százalék felajánlására.

 

Kerüljön képbe, tájékoztasson

Gyakran változnak az adóbevallás szabályai, amik az 1 százalékos rendelkezést is érinthetik, éppen ezért mindenképpen fontos minden évben átnézni az aktuálitásokat, és erről – érthetően és tömören – tájékoztatni a felajánlókat.
 
Az idei évtől az adófizetők jó részének, akár 4 millió személynek készítheti el a NAV személyijövedelemadó-bevallás tervezetét (eSZJA), az újdonságokról részletesebben korábbi cikkünkből tájékozódhat.  Az új rendszer alapján, ha az adózó nem változtat az adóhatóság által készített bevallás tervezeten, illetve nem nyújt be saját bevallást május 22-ig, akkor az eSZJA lesz a hivatalos bevallása. Habár az adózók kapnak értesítést az 1+1 százalékos rendelkezési lehetőségről, de sokak (nem Ügyfélkapus adózók) csak az adóbevallástól függetlenül tudják majd leadni az EGYSZA lapot, így könnyen előfordulhat, hogy az adózók egy része megfeledkezik a rendelkezés lehetőségéről. Fontos tehát az adófizetők figyelmét felhívni a változásokra és az idei 1 százalékos rendelkezési módokra.

 

Adatigénylés

Érdemes tudni, hogy 2015 óta az adó 1 százalékot felajánló személy nyilatkozhat arról, hogy nevét és elérhetőségi adatait (postai és/vagy e-mail cím) a NAV a jogosultak számára hozzáférhetővé tegye-e. Egyelőre azonban sajnos csupán a felajánlók töredéke, 13-15 százalék járul ehhez hozzá.
 
A civil szervezetek a rájuk vonatkozó adatokat a felajánlások feldolgozása után kikérhetik a NAV-tól. Mindenképpen érdemes ezt megtenni, mert a felajánlók adatai alapján tervezheti meg következő évi kampányát – adatbázist építhet, kiértékelheti az eddigi kampányát, illetve  kapcsolatban léphet felajánlóival. A személyes kapcsolatfelvétel azért is nagyon hasznos, mert a felajánlók többsége vagy személyes érintettség, vagy ismerős ajánlása alapján választja ki, melyik szervezetnek adja az egy százalékát. 
 
Apróság, de sokat érhet – köszönje meg felajánlóinak (akár postai levélben vagy e-mailben) az általuk kapott támogatásokat.