Ezek a bevallási típusok szűntek meg 2017-ben

2017-ben sok dologban módosult a személyi-jövedelemadó bevallásának rendszere. Több bevallási típus megszűnt, mivel az idei évtől az adófizetők nagy részének a NAV készíti el szja-bevallását. Tudja meg, idén mi a dolga az adóbevallással.
 
###ROADBLOCK1###
 
Az idei évtől az adófizetők többségének, mintegy 4 millió személynek készítheti el szja-bevallási tervezetét (eSZJA) az adóhatóság. Az adóbevallás tehát sokkal egyszerűbb lesz mostantól, így számos – már eleve egyszerűsített – az utóbbi években bevezetett adóbevallási formára nincs többé szükség.
 

Mi szűnik meg?

Már nem választhatják az adózók az egyszerűsített bevallást, a „söralátétként” becézett egyoldalas adónyilatkozatot, illetve a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallást. A változás sokakat érinthet, mivel az elmúlt években egyre többen választották az egyszerűsített bevallást, ugyanakkor a csökkentett adattartamú bevallás megszűnése nem sok embernek fog feltűni, mivel az eddigi években sem sokan éltek vele. Fontos továbbá, hogy a tavaly bevezetett bevallási nyilatkozat is megszűnik, mivel azt felváltja a még egyszerűbb eSZJA (a részletekről a cikk utolsó részében olvashat).
 

Mi marad?

Nem szűnik meg az önadózói forma, vagyis az 16SZJA, ami gyakorlatilag ugyanaz a nyomtatvány, mint a tavalyi 1553-as adóbevallás. Ezt a típust tulajdonképpen bármely szja-t fizető magánszemély választhatja, valamint ezen kötelesek adóbevallást tenni az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek.
 
Marad továbbá a munkáltatói adómegállapítás. A munkavállaló idén is január 31-ig nyilatkozhatott munkaáltatója felé, hogy munkáltatója elkészítse el adóbevallását (16NY29 kitöltése). Ezt egyébként azok kérhetik, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. 
 

Így működik az eSZJA

Az idei évtől a NAV az adófizetők többségének elkészíti adóbevallást tervezetét (eSZJA), amivel alapesetben, ha nem talál benne hibát, nincs semmi dolga. Mindenki jogosult az eSZJA-ra, aki nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását, illetve jövedelme kifizetőtől vagy munkáltatótól származik.
 
Ha tehát az adózó jogosult az eSZJA-ra és van már Ügyfélkapu regisztrációja, az adóhatóság automatikusan elkészíti a tervezetet, amit március 15-től megnézhet és módosíthat a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Amennyiben nincs Ügyfélkapuja, akkor igényelheti az eSZJA-t március 15-ig:
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn) vagy
  • érvényes e-mail címmel a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja).
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon,
  • levélben kötetlen formában  (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.
 
Fontos, hogy március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
 
Ha egyetért tervezettel, akkor nincs további teendője. Így május 22-től az adóhatóság által készített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása.
 
Amennyiben nem ért egyet a tervezettel, akkor azt módosíthatja:
  • Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen,
  • postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.