Így kérhetik ki a civilek az adó 1%-ot felajánlók adatait

A civil szervezetnek lehetőségük van arra, hogy kikérjék azon 1%-ot felajánlók adatait, akik ehhez előzetesen hozzájárultak bevallásukban. Tudja meg, hogyan és meddig kérheti a rendelkezők adatait.
 
###ROADBLOCK1###
 
Sokan nem tudják, de 2015 óta a NAV kiadhatja a kedvezményezetthez részére az 1 százalékot felajánló magánszemély nevét, illetve postai vagy elektronikus címét. A magánszemély a rendelkező EGYSZA lapon adhatja meg adatait, és nyilatkozhat arról, hogy hozzájárul-e, hogy azokat az általa választott civil szervezettel közöljék. Az adatok megadása opcionális, tehát nem kötelező.
 

Hogyan kérhetőek ki az adatok?

Fontos tudni, hogy az adóhatóság nem nem küldi meg automatikusan a civil szervezet részére a felajánlók adatait, hanem ezt külön, írásban kell kérvényeznie a szervezetnek az adóhatóságnál. Az erre irányuló kérelmet elektronikus úton szeptember 30-áig az EGYADAT elnevezésű nyomtatványon lehet benyújtani. A tájékoztatás a magánszemély adott rendelkező évi érvényes nyilatkozata alapján történik. A kedvezményezett az ily módon rendelkezésre álló adatokat kizárólag a közhasznú tevékenységével kapcsolatban a magánszeméllyel történő kapcsolatfelvételre, tájékoztatás nyújtására használhatja fel, és az adatokat kizárólag az adatszolgáltatást követő 5 évig kezelheti.
 
A NAV szeptember 30. és október 30. között kérelemre egy alkalommal elektronikus úton tájékoztatja a civil kedvezményezetteket a rájuk érvényesen rendelkező magánszemélyek nevéről, postai vagy elektronikus levelezési címéről.
 
Mivel a magánszemélyek rendelkező nyilatkozata adótitoknak minősül, ennek tartalmáról egyedi adatokat az adóhatóság csak abban az esetben ad ki a kedvezményezetteknek, ha a magánszemély rendelkező nyilatkozatán felhatalmazta az adóhatóságot, hogy a személyes adatait a kedvezményezettel közölheti.
 
Arról, hogy miért érdemes kikérnie a civil szervezetnek a rendelkezők adatait, mire használhatja ezeket fel és milyen előnyökkel jár ez, korábbi cikkünkből tájékozódhat.
 
A civileket érintő adó 1 százalékra vonatkozó szabályokról, a felajánlások felhasználásáról pedig az alábbi kiadványban olvashat.