Így találhatja meg az Igazit – adó 1+1% felajánlás gyorsan, egyszerűen

Jóval egyszerűbbé vált idén az adóbevallás, de sajnos az 1+1%-os rendelkezés körülményesebb lett. Az 1%-ra szakosodott oldalak segítséget nyújthatnak eligazodni a rendelkezés menetében, illetve abban, hogy megtaláljuk az érdeklődésünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső 1 százalékot gyűjtő szervezetet és egyházat.
 
###ROADBLOCK1###
 
Vészesen közeleg az adóbevallás leadása és az 1+1 százalékos rendelkezés, melynek határideje 2017. május 22. Nagy követ vesz le az adózók válláról a NAV, azzal, hogy 2017-től az adófizetők jó részének elkészíti a bevallási tervezetét (eSZJA), ami elérhető Ügyfélkapun, de postán is kérvényezhető. Az új rendszerrel a felajánlás menete is módosul. Míg az eddigi években az adóbevallási nyomtatvány része volt az 1%-os rendelkező nyilatkozat (EGYSZA lap), a NAV által készített eSZJA-ban ez már nem szerepel, így erről külön kell majd gondoskodniuk az adózóknak.
 

Így rendelkezhet adója 1+1%-áról

Az ügyfélkapus adózók az elektronikus rendszeren keresztül tudják kitölteni az EGYSZA lapot, amit az adóbevallás leadásától függetlenül lehetőségük van elküldeni egészen május 22-ig.
 
Azok, akiknek postán küldte meg a bevallási tervezetet a NAV, külön kell leadniuk rendelkezésüket, amit az alábbiak szerint tehetnek meg május 22-ig:
  • a 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
  • a 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • ha új bevallást nyújt be, akkor 16SZJA személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
 
A felajánlás módjairól részletesebben az 1% kisokosból tájékozódhatunk, amely pontról-pontra bemutatja a rendelkezés lépéseit.
 

Két éve megint növekszik az 1 százalék

Mivel sokan csak az adóbevallástól függetlenül tudnak csak rendelkezni, könnyű lesz megfeledkezni az 1%-ról, így idén csökkenhet a felajánlók száma. Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy két éve megint növekszik az adófizetők által felajánlott 1%.
 
Évről évre egyébként a gyermekvédő szervezetek kapják a legtöbb felajánlást, a tavaly top10-es listán összesen hét beteg gyerekeket segítő vagy gyógyító alapítványt találunk. A második legnépszerűbb kategória pedig az állatvédőké, a legjobb 10 között két állatmenhely is szerepel. Fontos tudni azonban, hogy számos más típusú civil szervezetnek is felajánlhatjuk adónk 1%-át (környezetvédő, szociális, egészségügyi, kulturális stb.)
 

Így találhatja meg az Igazit

Míg a korábbi években az 1%-ot gyűjtő szerveztek találtak rá különböző reklámkampányaikkal a felajánlókra, az internetnek köszönhetően ma már kétirányúvá vált ez a folyamat – mi is aktív keresővé válhatunk. Korábban nehéz volt célzottan böngészni a civil szervezetek között, de Adó1százalék.com kedvezményezett kereső segítségével könnyedén megtalálhatjuk az érdeklődési körünkhöz vagy lakhelyünkhöz legközelebb eső szervezetet. Keresgélhetünk tevékenységtípus, település és még településtípus alapján is.
 
Az oldalon közel 30 ezer regisztrált szervezet adatlapja érhető el, nemcsak ismert, nagy szervezettekkel, de akár egy kisebb, helyi alapítványokkal is találkozhatunk. Pozitívum továbbá, hogy adott szervezet oldalára kattintva pár perc alatt kitölthető az 1%-os nyilatkozat.