Időben kezdjük el a bevallást

Már elérhető a NAV honlapján az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatvány és útmutató, az egységcsomagokat pedig az adózók postán is megkapják.
 

Az idén választható adóbevallási típusokról és a leadási határidőkról itt olvashat!

 
Már javában tart az adóbevallási, és egyúttal az adó 1+1 százalékáról rendelkezési időszak. A személyi jövedelemadó-bevallást a tavalyi évhez hasonlóan önadózással vagy munkáltatói adómegállapítással teljesíthetjük.
 
###ROADBLOCK1###
 
Önadózóként adónyilatkozatot tehetünk, és továbbra is készíthetünk egyszerűsített bevallást az adóhatóság közreműködésével, vagy választhatjuk az adóhatóság közreműködése nélküli bevallást. Az összes bevallási határidő a következő:
 
  • 2016. február 2.: Nyilatkozat a munkáltatónak arról, hogy munkáltatói adómegállapítást kérünk (14M29)
  • 2016. február 15.: Nyilatkozat az adóhatóságnak arról, hogy egyszerűsített adómegállapítást kérünk (1453NY).
  • 2016. február 25.: a 1453-as bevallás beküldése egyéni vállalkozóknak, eva-adózóknak, áfa hatálya alátartozó őstermelőknek és magánszemélyeknek.
  • 2016. május 20.: az Önadózók, a csökkentett adattartalmú és az egyszerűsített bevallás megküldése az adóhatóságnak. Munkáltatói adómegállapítás elkészítése és átadása/megküldése a munkavállalónak (1453 és 1453ADÓNYILATKOZAT).
 

Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról

Ne hagyja az utolsó pillanatra a kedvezményezettek kiválasztását, hiszen az adó 1 százalékának felajánlása nagy segítség a civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek és közhasznú alapítványoknak, a +1 százalék pedig az egyházaknak és kiemelt költségvetésű előirányzatoknak.
 
Több tízezer adó 1 százalék fogadásra jogosult civil szervezet működik Magyarországon, amelyek számos tevékenységet támogatnak, például: gyermekvédelem, állatvédelem, környezet- és természetvédelem, emberi jogok, ifjúságvédelem, foglalkoztatottság, stb. A megfelelő kedvezményezett kiválasztása időbe telhet, ezért időben kezdje meg a kutatást.
 
Az szja 1+1 százalék felajánlása előtt időben tájékozódjon a kizárt civil kedvezményezettekről, hogy biztosan olyan szervezetnek ajánlja fel adója 1%-át, amely arra jogosult.