Beteg? 83 ezer forint adót tud visszaigényelni!

2016-ban összesen 12 milliárd forintos adójóváírást kapott 200 ezer arra jogosult beteg – közölte a napokban a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Sokan nem is tudnak erről a lehetőségről, pedig adókedvezményre jogosít például a tejérzékenység, vagyis a laktózintolerancia is, ami a felnőtt magyar lakosság harmadát érinti, illetve a cukorbetegség, amiből Magyarországon 770 ezer regisztrált eset van. Az igénylésre jogosító betegségekhez tartozik az említettek mellett például a Crohn-betegség is. 
 
###ROADBLOCK1###
 
Az szja-kedvezmény 1996 óta igényelhető a betegségek úgynevezett BNO-kódja alapján. A kódkereső az OEP oldalán található meg. A kedvezmény érvényesítéséhez orvosi igazolás szükséges. A kedvezménnyel kapcsolatban az adóhivatal azt ellenőrzi, hogy az igazolás tartalmazza-e a beteg személyazonosító adatait (lakóhely, adóazonosító jel stb.), az aláírással hitelesített szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát és a fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítását. Utóbbi esetben az igazoláson rajta kell legyen annak hatálya is.

Az adókedvezmény igénybe vételére év közben is van lehetőség. Ekkor a betegnek egy nyilatkozatot kell leadnia a munkáltató felé. Ha a munkáltató év közben nem akar élni ezzel a lehetőséggel, akkor az adóbevallásában jelezheti igényét. Ilyenkor a NAV egy összegben, az adóbevallás beérkezését követően harmincnapon belül utalja el az adóvisszatérítést.