Bemutatkozás


A Széchenyi Alapítvány (Széchenyi Alap) az első alapítványok (1987) közé tartozik. Alapító az Országos Széchenyi Kör, társalapító a Széchenyi Társaság.

Az alapítvány célja: Széchenyi István emlékének, kulturális örökségének ápolása illetve a szellemében való társadalmi, csoportos, egyéni – szellemi és gyakorlati – cselekvések támogatása.

 

A kuratórium különös fontosnak tartja a Széchenyi-ismeret terjesztését az ifjúság körében. Minden évben és minden Széchenyi nevét viselőiskola részére biztosítja azt  a lehetőséget, hogy a tanárok és a diákok képviselete együttesen pályázzanak a Diákok Széchenyi Díjára. Borsos Miklós plakettjét és oklevelet kapnak a feltételeknek megfelelő diákok.

 

Kiemelve pár akciónkat:

 

- Hungarikummá vált az alapítvány javaslatára gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka,

- Emlékévek (1991, 2010, 2016) emlékbizottságaiban való aktív részvétel, programok szervezése, lebonyolítása,

- Hans Gasser: Széchenyi portréjának megvásárlása és a nagycenki múzeumba helyezése,

- Ein Blick magyar nyelvű művének kiadása,

- Tehetséggondozó olvasótáborok, vetélkedők támogatása a Kárpát-medencében,

- előadások, előadássorozatok (pl.: Széchenyi könyveti bemutató sorozat) tartása szervezése,

- tudományos konferenciák szervezése,

- Széchenyi minden írásának kiadása CD-n,

- Hitel átírása mai magyar nyelvre és a könyv kiadása,

- szorgalmazzuk a Széchenyi-életmű átfogó és tudományos igényű teljes feldolgozását, az összes Napló lefordítását és kiadását, a levelezésének kritikai kiadását,

- a Széchenyi Fórum portálrendszer üzemeltetése

 

Az alapítvány kezdetektől fizetett alkalmazott nélkül végzi feladatát.

 

Jelmondatunk: "Magyarország pillanatai drágák!"

Mire gyűjtünk?


A Széchenyi Alapítvány egyre nagyobb figyelmet fordít a kommunikáció korszerű formáinak alkalmazására, és a Széchenyi-életmű bemutatására, a Széchenyi-ismeret növelésére.

Adatbázisokkal bővítjük a Széchenyi Fórum portálrendszert, például: Széchenyi-művek adatbázisa, Széchenyi-kvíz, Széchenyi-bibliográfia, Széchenyi-versek adatbázisa, Széchenyi életének adatbázisa...

A Széchenyi-kvíz már működik, játékos formában bővíthetjük ismereteinket.

 

Arra gyűjtünk, hogy egyre több adatbázist tudjunk beépíteni a Széchenyi Fórum portálrendszerbe, ezáltal szeretnénk megkönnyíteni a Széchenyi-életmű-, a legnagyobb magyar iránt érdeklődők tájékozódását.

Így - hitünk szerint - közvetetten hozzá járulunk a közjó előremozdításáért egész életében munkálkodó Széchenyi példájának követéséhez.


Mire használtuk fel?


Az adományokat minden esetben az alapítvány céljaira használtuk fel. Leginkább ifjúsági projektek támogatására, a Diákok Széchenyi Díjának plakettjeinek öntési költségeit finanszíroztuk az 1%-os adományokból.


Képgaléria