A Krisna-völgyi Búcsú mindig egyedülálló élmény. Azok, akik egyszer ellátogattak ide, szinte minden évben visszanéznek egy-egy napra, merthogy egyetlen nap nem is elég minden látnivalóra, ha valóban szeretnénk megismerkedni a 280 hektáron elterülő Völgy titkaival.
 
A háromnapos fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek az ökofalu életének minden szegmensével, mind a természetközeli életmód és az önfenntartás, mind pedig India lelki kultúrájának legvonzóbb területeivel. A Völgybe a leutazás történhet autóval vagy busszal, a területen belül már ökrös szekérrel, kisvasúttal vagy gyalogszerrel lehet körbejárni. A számtalan érdekes program, egésznapos színpadi műsor, az iskolában elérhető gyermekfoglalkozások mellett a biotermékek vására is sok érdeklődőt vonz.
 
 
Szinte lehetetlen minden érdekességet magunkba szívni, de van néhány élmény, amit egészen biztosan látni, érezni kell. Az idén 25 éves Krisna-völgy meglátogatása bakancslistás program.
 
1. Holi, a Színek Fesztiválja pénteken
 
Azoknak, akik már a pénteki napon el tudnak látogatni a Völgybe, érdemes váltóruhát is csomagolni, és beállni a Holiba. A festéklövészet mulatsága Indiából ered, Krisna és barátai is ezt játszották 5300 évvel ezelőtt Vrindávanban. A color party végeredménye számtalan tarka, batikolt ruhadarab, és persze a feledhetetlen élmény.
 
 
2. Indiai védikus esküvő szombaton és vasárnap
 
A leggyönyörűbb és legmeghittebb esemény minden évben az indiai védikus esküvő. A házasulandó hívők általában a fesztiválok napjaira tűzik ki a ceremónia idejét, mivel az indiai tradíció szerint különösen nagy áldást jelent, ha a menyegzőn óriási vendégsereg vesz részt. A hagyományos tűzceremóniát szakavatott bráhmanák, papok végzik. Az ünnepségen való részvétel mindenkire jó szerencsét hoz.
 
 
3. Családi ház látogatása, naponta 3 alkalommal
 
Mivel a legtöbben a Völgyben élők életmódjára, mindennapjaik folyására, gyakorlati részletekre kíváncsiak a látogatások során, egy kedves szerzetespár ezúttal megnyitja otthonát az érdeklődők előtt. A betekintésen egy krisnás pár hétköznapi életének műhelytitkaiba is beavatják a látogatókat.
 
 
4. A vegán konyha végeláthatatlan remekei
 
Ha van valami, amit mindenki tud a Krisna-hívőkről, az az, hogy igazi konyhavallást képviselnek, ételt osztanak és igazán remek, karakteres ízű vegetáriánus ételeket szolgálnak fel rendezvényeiken. A Búcsúban nemcsak a tradicionális indiai fűszeres, csípős fogásokat kóstolhatják meg a vendégek, hanem a Völgy adottságaiból fakadóan szabadtűzön és tandoori kemencében sült ételeket, mediterrán finomságokat, és vegán palacsintát, kürtős kalácsot, pizzát, lepényeket is. Aki hűsölne inkább, persze a mennyei vegán fagylaltot is kipróbálhatja.
 
 
5. Bölcsesség és Szépség Sziget – ahol kicsit eltűnünk…
 
A Búcsú nem lenne teljes a Bölcsesség Szigete nélkül, ahol a filozófiai előadásoktól és kérdezz-felelek programoktól kezdve a tradicionális viselet, a mantrameditáció vagy éppen a lepénysütés kipróbálásán keresztül bárki átélheti, milyen a Krisna-hívők bőrébe bújni. Ha valaki a sorsát szeretné jobban megérteni, kipróbálhatja a reinkarnációs szerepjátékot is. A hölgyek valószínűleg itt nem állnak meg, a Szépség Szigeten zajló hennafestés és a sokféle egzotikus ékszer ugyanis ellenállhatatlan erővel vonzza őket … - nem csodálkozunk.
 
Kalandra fel, mindenkit szeretettel vár a Krisna-völgyi Búcsú július 20-22. között Somogyvámoson!