Csökkenti az adóalapot az adományozás?

2013-04-19 08:39:11

A közhasznú szervezetnek, egyháznak nyújtott adomány csökkeni az adóalapot, a szolgáltatásnyújtás pedig áfamentes.
 
A közhasznú szervezetnek, egyháznak nyújtott adomány a vállalkozásoknál költségként számolható el, erről azonban az adományozott szervezettől támogatási igazolásra van szükség, hogy valóban a társasági törvényben előírt célokra nyújtotta a támogatást.
 
Az igazoláson szerepelni kell többek között annak, hogy a szervezet valóban közhasznú tevékenységet folytat, és nem veszteséges. A közhasznú szervezeteknek juttatott adomány után 20 százalékos, tartós adományozás esetén további 20 százalékos, tehát összesen 40 százalékos adóalap-csökkentő tételt vehet figyelembe a vállalkozás. A szolgáltatás közcélú adományozás esetében pedig áfamentes.
 
A társasági adóalany támogatót kizárólag a fent leírt esetekben és módon illeti meg kedvezmény. Így például, ha egy cég egyház részére nyújt adományt, annak összegével – igazolás birtokában – nem kell megnövelnie, de nem is csökkentheti az adózás előtti eredményét (az adományt fogadó egyház nem lehet közhasznú szervezet).
 
Ha nem társasági adóalany támogatóról van szó, például magánszemély, egyéni vállalkozó nyújt támogatást, úgy adózásban érvényesíthető kedvezményre nem jogosult.