Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

2013-04-24 14:33:12

Kedvezményezett neve: A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Technikai szám: 0358
 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége bemutatása

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége egyházi adó 1% felajánlás, technikai számMazsihisz, a négy magyarországi történelmi egyház egyike, a honi zsidóság általános képviselője. Legfőbb testülete a közgyűlés, melynek 121 fős tagsága a magyarországi zsinagógák képviselőiből, valamint a rabbikból áll. Négyévente ők választják meg az elnököt, az ügyvezető igazgatót és a vezetőséget.
 
Magyarországon – a különböző becslések szerint – ma több mint 120 ezer zsidó ember él, legtöbbjük Budapesten. A Szövetséghez mintegy negyven zsinagóga tartozik, ebből a fővárosban lényegében húsz templomkörzetben van rendszeres istentisztelet. Vidéken is egyre több helyen találkozhatunk aktív zsidó vallási és kulturális élettel. A Mazsihisz, a vallási élet fenntartása mellett, fő feladatának tekinti a szociális segítségnyújtás, valamint a hagyományőrző zsidó oktatás megerősítését és kiterjesztését. Képviseli a holokauszt túlélőit a különböző kárpótlási ügyekben Magyarországon és azon kívül is. Ebben a vonatkozásban jelentős sikereket ért el, már eddig is a tárgyalásokon.
 
A Mazsihisz ma a zsidó kultúra és közélet színes, sokirányú forgatagában központi koordináló és kizárólagos intézményfenntartó szerepet tölt be. Feladatunknak tekintjük, hogy a magyar zsidók számára elérhető és vonzó közelségbe hozzuk a zsidó vallás gyakorlásában megvalósuló lelki feltöltődés lehetőségét miközben, a többségi magyar társadalom vonatkozásában egyfajta hídként közvetítjük, vallásunk és kultúránk értékeit.
 
Szociális munkánk során naponta 600 adag ebédet szállítunk a rászorulóknak, és évente 2500 élelmiszercsomagot osztunk szét. A Mazsihisz által fenntartott szociális hálózat 3000 ember mindennapjait teszi elviselhetőbbé. Kórházunkban és szociális otthonainkban évente közel 1000 beteget ápolunk. A zsidó identitás intézményeiben, óvodáinkban, iskoláinkban és egyetemünkön több mint 700 gyermek és diák készül az életre. A Szövetség emellett aktívan részt vesz a zsidó kulturális élet szervezésében is. Büszkék vagyunk Európa-hírű művészeti eseményeinkre, a nagyon sok látogatót fogadó Zsidó Nyári Fesztiválra, rangos kiállításainkra és a maradandó élményt nyújtó tematikus rendezvényeinkre.
 

Adó 1% felajánlás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének

Ne felejtse el, hogy minden adózó állampolgár az identitásához legközelebb álló egyház javára is rendelkezhet a felajánlható adójáról, ezért idén támogassa a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét.
 
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége feladata és működése bővebben: www.mazsihisz.hu