Mikor fogadható el a késedelmes felajánlás?

A bevallás határidejének elmulasztása esetén sokszor felmerül a gyakorlatban a kérdés, hogy mi a teendő, hogy a felajánlott 1 százalékot is érvényesnek fogadják el.
 

Milyen esetekben fogadható el a mulasztás?

Az egyik esete a bevallás leadásának elmulasztása, mikor valaki akadályoztatva van, azaz önhibáján kívül, valamilyen igazolt oknál fogva nem tudja határidőben beadni a bevallását, ilyen lehet például: kórházi ápolás, baleset, haláleset stb.. Ilyen esetekben a bevallás leadása úgynevezett igazolási kérelemmel menthető ki, így a felajánlott adó 1 százalékát is érvényesnek szokta az adóhivatal elfogadni.
 
Másik eset, ha valaki nem önhibáján kívül, hanem valamilyen emberi mulasztás miatt nem adja le a bevallását határidőben, ilyenkor sajnos az előbbiekben leírtak nem érvényesek, így a felajánlásra szánt adó 1 százaléka érvénytelen, azaz sajnos ez a magyar állam központi költségvetésében marad, nem kerül átutalásra a szervezethez és az így felajánlott 1 százalék elutasításáról a magánszemély értesítést fog kapni.
 

Mi történik, ha a munkáltató mulasztott?

Szintén megoldandó problémaként szokott jelentkezni, hogy ha a munkáltató nem adja le megfelelően a felajánlott adó 1 százalékát és erről tudomást szerzünk, ilyen esetben szintén kérelemmel kell élni a hivatalhoz, hiszen nem magánszemély adózóként hibáztunk, hanem önhibánkon kívül a munkáltató nem teljesítette a kötelezettségét, ezt azonban nekünk magánszemély adózóként kell bizonyítanunk a hivatal felé.
 
Ezért érdemes az adó 1 százalékának felajánlását írásban rögzíteni, mikor a munkáltató számára átadjuk, valamint érdemes az átvételét akár írásban a munkáltató által visszaigazoltatni, hiszen csak íly módon van lehetőségünk az adóhivatal felé a kérelemhez az erről szóló bizonyítékot is becsatolni és igazolni a felajánlott 1 százalék adó érvényességét.
 

Emlékeztessük a munkáltatót a hiányosság pótlására

Másik nagyon megfontolandó tanács, hogy a munkáltató által elkészített adóbevallás adó felajánlásáról szóló részét alaposan olvassuk át, kérdezzünk vissza és csak teljes átolvasás után írjuk alá. Csak így van mód arra, hogy az előbbiekben említett esetet el tudjuk kerülni, illetve a munkáltatónkat is emlékeztetni tudjuk a hiányosságainak pótlására. Sajnos joggal érvelhet a munkáltató azzal, hogy aláírtuk és ezáltal elfogadtuk a bevallást az adó 1 százalékának felajánlása nélkül is, azaz a bevallás aláírásával ?átvettük? tőle az ezzel járó a felelősséget.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő