Így alakul az 1% összege önellenőrzés után

Az adózási gyakorlat során sokszor előfordul, hogy a beadott személyi jövedelem adó bevallást a felajánlott adó 1%-val együtt önellenőrizni kell, így változik az adó összege, azaz a felajánlott adó 1%-ának összege is változik.
 

Mi történik ilyenkor?

Az eredetileg beadott bevallás alapján felajánlott adó 1%-a marad érvényben, hiszen a leadott eredeti bevallás módosítása az adó 1%-ának felajánlása tekintetében nem lehetséges. Sokszor tapasztaljuk a gyakorlatban, hogy a módosított adó összege alapján az adózó magánszemélyek a beadott nyilatkozatukat az adójuk 1%-ának felajánlása tekintetében szeretnék módosítani, azonban erre nincs lehetőség, ezt az eredeti személyi jövedelem adó bevallás leadásának határidejéig kell eldönteni és azon változtatni az önellenőrzésre hivatkozva nem lehet.
 

Miért nem lehet megváltoztatni, hiszen az adó összege is változik?

Az önellenőrzés alapvetően arra szolgál, hogy a helytelenül leadott bevallás számszaki vagy adatban történő eltérését javítsuk, arra nincs lehetőség az önellenőrzés során, hogy az eredetileg meghozott döntésünket, mint például az adó 1%-át kinek adjuk, ezt megváltoztassuk, hiszen ez nem eltérés, hiba, hanem egy döntés eredménye.
 
A felajánlott adónk 1%-a tekintetében azt lehet módosítani, ha elírtunk például adószámot, de a kedvezményezett nem változik meg ettől, vagy a kedvezményezett nevét nem sikerült jól beírnunk, de egyéb adatot nem tudunk megváltoztatni, erre nincs lehetőségünk.
 
Továbbá az önellenőrzés során arra sincs lehetőség, hogy ha az eredeti bevallásban nem írtunk be semmilyen kedvezményezettet az adónk 1%-ának felajánlása tekintetében, akkor az önellenőrzés során beírunk egy szervezetet, mert az bizonyos eseteket kivéve, érvénytelen és az adóhatóság nem fogja a kedvezményezett szervezet számára az összeget átutalni.
 
Ezért kell még a bevallás leadása előtt alaposan végiggondolni és kiválasztani azt, hogy kinek adjuk az adónk 1%-át, mivel utána a módosítás már csak korlátozottan a fentiekben leírtak szerint lehetséges, úgy, hogy érvényes legyen a felajánlásunk.
 
Az Adó1százalék.com szakértője:
Kneitner Lea
Igazságügyi és okleveles adószakértő