Így számíthatja ki a családi járulékkedvezmény összegét

2016-03-08 10:12:32

Itt tudhatja meg, hogyan számíthatja ki egyszerűen a családi járulékkedvezmény mértékét, amennyiben év közben érvényesíti azt!
 
###ROADBLOCK1###
 
A 2014. január 1-jétől életbe lépett törvényi rendelkezések szerint az adófizetőnek az év közben érvényesített járulékkedvezményről az önadózói, vagyis a 1553-as személyi jövedelemadó bevallásban kell elszámolniuk.
 
Az adóbevallásban fel kell tüntetni az év közben jogszerűen (24. sor „a” oszlop), továbbá az esetlegesen jogosulatlanul (33. sor) igénybe vett családi járulékkedvezmény összegét. A kedvezmény összegét havonta kell  a jövedelem, a valóban igénybe vett családi kedvezmény, illetve a családi járulékkedvezmény szerint megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék alapján – kiszámolni.
 
A kiszámított értéket pedig össze kell vetni a az adóelőleg-megállapításkor igénybevett összeggel.
 
Fontos tudni, hogy a kedvezmény kiszámítása kifejezetten bonyolult és hosszadalmas folyamat, ezért nem érdemes papíron kiszámolni. Annak érdekében, hogy a kedvezmény kiszámítása gördülékenyen történhessen a NAV kifejlesztett a célra egy kalkulátort - „Jogszerű családi járulékkedvezmény kiszámítása az ’53 számú bevallás kitöltéséhez” címmel.
 
Az online számoló „masinát” a NAV weboldalán a „Szolgáltatások” menüpont alatt, a „Kalkulátorok”, illetve a „Kiemelt témák” között, valamint az „SZJA” menüpont alatt találja, ahol a további kitöltéssel kapcsolatos tudnivalókról is tájékozódhat.