Kell-e a reprezentációs költségek és üzleti ajándékok után adót fizetni?

Egyedi jogszabályok vonatkoznak a civil szervezetekre és az egyházi jogi személyekre az általuk juttatott reprezentáció és üzleti ajándék esetén. Itt tudhatja meg, milyen adókötelezettségei vannak ezekben az esetekben a civileknek és egyházaknak.

###ROADBLOCK1###

 

A Szja törvény XIII. fejezetének 70. §-a egyedien rendelkezik az egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, alapítvány (ideértve a közalapítványt is) által juttatott reprezentáció és üzleti ajándék adójának megfizetésének esetére. A felsorolt szervezetek által adott reprezentáció és üzleti ajándék együttes értékéből mentes az adó alól a jövedelemnek azon része, amely közhasznú vagy cél szerinti tevékenysége érdekében keletkezett az adott adóévben elkészített beszámolóban feltüntetett összes ráfordítás 10 százalékát, de maximum
az adóévre kimutatott éves összes bevétele nem több 10 százalékánál.

 

Fontos, hogy az üzleti ajándékok közül kizárólag azokat lehet beszámítani, amelyek egyedi értéke nem több a minimálbér 25 százalékánál.

 

Érdemes tudni, hogy a törvényben felsorolt szervezeteknek az adókötelezettség alá tartozó érték után az adott adóévre elszámolt éves összes bevétel kimutatására előírt időpontig, a éves összes bevétel kimutatásának hónapjában kell teljesíteniük a bevallási és adófizetési kötelezettségüket.