Kapcsoljon rá a finisben – tippek a felajánlók buzdítására!

Már csak egy hónap van hátra az adó 1%-os felajánlás határidejéig, azaz május 20-ig! A civil szervezeteknek és egyházaknak érdemes az utolsó hónapban rákapcsolni kampányra, hiszen a legtöbben az utolsó pillanatokban ajánlják fel adójuk 1+1%-át.
 
###ROADBLOCK1###
 
A civil szervezetek kommunikációs tevékenységét segítő Human Dialog  2015 végén felmérést végzett az 1%-os felajánlási szokásokkal kapcsolatban az adófizetők körében. A kutatásból számos fontos tanulság vonható le, amely nagy segítséget nyújthat a szervezetek soron következő 1%-os kampányaik felépítéséhez.
 

Az utolsó pillanatok döntőek!

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk a kutatás tapasztalatiról. Egy szembetűnő tény például, hogy a legtöbben az adóbevallással együtt, az utolsó pillanatban rendelkeznek adójuk 1+1%-áról, és sokan csak közvetlenül a rendelkezés előtt döntik el, kinek adják adójuk 1+1%-át. Ez alapján tehát az utolsó hónapban, sőt az utolsó héten is fontos kampányolni, sőt érdemes a buzdításban egy további fokozatra kapcsolni!
 
Érdekes eredmény továbbá, hogy a felmérés során megkérdezettek csaknem fele fel tudott idézni 1%-os reklámot, amit az elmúlt év tavaszi időszakában látott, és szintén a megkérdezettek fele vélekedett úgy, hogy döntésére valamilyen mértékben hatottak a civilek kampányai. Ez azt mutatja, hogy fel lehet kelteni az emberek érdeklődését egy jó üzenettel, érdekes kampánnyal. Továbbá egyes tévhitekkel ellentétben az adófizetők nem tartják tolakodónak az 1%-os felajánlásra való buzdítást, tehát érdemes a szervezetnek minél többször felhívnia - a nyilvánosság eszközeit használva - magára a figyelmet.
 

Kiket érdemes megszólítani?

Több civil szervezetnek okoz dilemmát a megfelelő célcsoport kiválasztása, sokan nem tudják, hogy mely csoportokat érdemes megszólítani, kikhez jut el leginkább az üzenet.
 
A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdeztettek 40%-a személyes érintettség alapján választja ki, kinek adja adója 1+1%-át. Ez tehát azt jelenti, hogy mindenképpen érdemes a szervezetet ismerő, a szervezetben akár valamilyen tevékenységek vállaló személyekkel felvenni a kapcsolatot, és emlékeztetni őket a rendelkezés lehetőségére.
 
Emellett természetesen fontos szempont a civil szervezet vagy egyház kitűzött célja, a megbízhatóság és az irántuk érzett szimpátia. Éppen ezért nagyon fontos kampány során bemutatni a szervezet tevékenységét, céljait, és azt, hogy mire használják/ták fel az adófizetőkről kapott támogatások összegét.
 
Érdekesség továbbá, hogy a nők, az iskolázottabbak és az idősebb korosztályok képviselői nagyobb arányban ajánlják fel adójuk 1%-át. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ezek a csoportok fogékonyabbak fontos társadalmi ügyek iránt, mint például gyermekvédelem, állatvédelem, természetvédelem vagy a rászorulókon való segítés. Éppen ezért érdemes lehet a kampány során eleve ezeket a célcsoportokat megcélozni, például egy gyermekvédelmi szervezet esetében az édesanyákat, vagy egy egészségügyi szervezetnek az időseket. Ugyanakkor érdemes lehet megcélozni a még kiaknázatlan célcsoportokat is, például egy humoros, figyelemfelkeltő, erőteljesebb hangvételű kampánnyal a fiatalokat vagy a férfiakat.
 

Felhívni a figyelmet a rendelkezésre!

A felmérés adatai szerint a rendelkezés elmulasztásának fő oka, hogy az adófizetők megfeledkeznek a felajánlási lehetőségről. A felajánlás megtételének elősegítése érdekében mindenképpen fontos, főként az utolsó hetekben és napokban felhívni a figyelmet a rendelkezés lehetőségére, módjára és határidejére.
 
Jó tipp: az Adó1százalék.com oldalán bármely civil szervezet rendelkezhet saját, szabadon szerkeszthető adatlappal, amelyen az alapadatokon túl írhat bemutatkozó szöveget, kifejtheti mire fordítja az 1%-os támogatásokat, valamint logót, képet és videót is feltölthet. Oldlaunkra való regisztráció és az adatok frissítése ingyenes!
 
Ezeken túl minden szervezet adatlapján megjelenik a “felajánlás” gomb, amelyre rákattintva a program automatikusan kitölti a szervezet nevére (adószámmal) az 1%-os nyilatkozatot. A szervezet az oldalunkon található adatlapján bármikor megoszthatja saját Facebook oldalán is!
 
Ha még nincs fenn oldalunkon, itt tud regisztrálni: http://ado1szazalek.com/szervezet-regisztracio
 
Amennyiben szeretné frissíteni adait, itt léphet be szerkeszthető admin felületébe: http://ado1szazalek.com/belepes
 
Ha kiemelt helyen szeretné szerepeltetni adatlapját oldalunkon, tekintse meg médiajánlatunkat.
 
Itt pedig további 1%-os kampány tippekről olvashat.