Regisztrált kedvezményezettek 2017 – adó 1 százalék felajánlás civileknek

Egyre több civil szervezet fogadhat 1 százalékos felajánlást, míg tavaly 27.304 szervezet regisztrált, 2017-ben már 28.213 egyesület vagy alapítvány szerepel a regisztrált kedvezményezettek listájánA lista a felajánlóknak is nagy segítség!
 
###ROADBLOCK1###
 
A regisztrációs listán azokat a szervezetek találjuk, amelyek fogadhatnak 1 százalékos felajánlást. Azok a civil szervezetek, amelyek nem szerepelnek a listán, nem jogosultak az 1 százalékra. Felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a regisztrációs listán, hogy a választott szervezet rajta van-e. 
 
A 2017-es regisztrációs listát az alábbi linken érheti el: https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2017
 
A lista folyamatosan frissül, előfordulhat, hogy egy szervezetnek év közben törlik, illetve felfüggesztik az adószámát, így már nem fogadhat felajánlást. A lista azért is nagy segítség a felajánlóknak, mert ezen fel vannak tűntetve a szervezetek alapadatai (pontos név, cím) és az adószámuk is!
 

A regisztráció sem biztosíték

Hiába regisztrált egy szervezet, később kizárhatják az 1 százalékos jogosultságból. A civil szervezetnek a kiutalás időpontjában is meg kell felelnie a kedvezményezetti feltételeknek. Abban az esetben, ha a NAV kizár egy szervezetet a kedvezményezettek közül, a következő évi regisztrációs listán sem szerepelhet.
 
A felajánlás kiutalásáról az adóhatóság elektronikus úton tájékoztatja az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.
 

Így ajánlhatja fel adója 1%-át

 
Ha még nem tudja, hogy idén mely szervezetnek ajánlja fel idén adója 1 százalékát, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com több ezres szervezet-adatbázisából, a kereső segítségével tevékenységi kör és település alapján is böngészhet. Idekattitva pár perc alatt felajánlhatja adója 1 százalékát.
 
Rendelkezni adóbevallással együtt, de attól függetlenül is lehet egészen május 22-ig. A rendelkező nyilatkozatot a bevallásától elkülönülten elektronikus úton, vagy papír alapon, a legegyszerűbben a 16EGYSZA nyomtatványon nyújthatja be.
 
Nagy könnyebbség, hogy a NAV 2017-től sokaknak ekészíti adóbevallását, így nekik nem kell bajlódniuk a bevallással, ám a rendelkezésről ilyenkor sem érdemes elfeledkezni. Ebben az esetben is külön - a fent említett módok egyikén - küldheti el 16EGYSZA nyomtatványt a NAV-hoz. 
 

Hogyan regisztrálhat egy szervezet?

Ha egy szervezet az adott évben fogadni kíván 1 százalékos felajánlásokat, annak az azt megelőző évben regisztrálnia kell az adóhatóságnál. Fontos, hogy azok a szervezetek, akik egy adott évben már regisztráltak, nem kell a következő évben újra regisztrálniuk ahhoz, hogy rajta maradjanak a listán.
 
Az a szervezet, amely 2017-ban részesülni kívánt a felajánlásokból, 2016. szeptember 30-ig regisztrálnia kellett az adóhatóságnál. A NAV miden év január 1-jén teszi közzé az adott évre vonatkozó regisztrált kedvezményezettek listáját.