Így változtak a leadási határidők – adónaptár 2017

2017-től számos leadási határidő módosul. Több adóbevallási típus megszűnik, mivel az idei évtől az adófizetők jó részének NAV készíti el az adóbevallását. Tudja meg, hol találja adóbevallását és hogyan ellenőrizheti azt.
 
###ROADBLOCK1###
 
 

Január 31. – Munkavállalói nyilatkozat a munkáltatói adó-megállapítás igényről

Január végégig lehet nyilatkozni a munkáltató felé, ha adómegállapítást kérünk a 16NY29-es nyomtatvány kitöltésével. Ezt azok igényelhetik, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet.
 

Január 31. – Munkáltatói jövedelemigazolás

Szintén január 31-ig kapja meg az adózó – a munkáltatójától, a kifizetőről és a társadalombiztosítási kifizetőhelytől – az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat.
 

Február 1. - A NAV által készített Szja tervezet igénylése

2017-ben először a NAV elkészíti az adófizetők nagy részének személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket, vagyis az eSZJA-t. Ha Ön jogosult az eSZJA-ra és van már Ügyfélkapu regisztrációja, az adóhatóság automatikusan elkészíti a tervezetet, amit Ön március 15-től megnézhet és módosíthat a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ha még nincs Ügyfélkapus regisztrációja február 1-jétől igényelheti, hogy a NAV elkészítse a tervezetet:
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (http://www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
 

Február 12. - a munkáltató adatot szolgáltat a NAV felé

A munkáltató köteles adatot szolgáltatnia a NAV felé arról, hogy kik választottak munkáltatói adómegállapítást.
 

Február 15. - Szja kedvezményekhez szükséges nyilatkozatok kiadása

Az illetékes szervezettől magánszemély eddig az időpontig kapja meg a szja kedvezmény igénybevételéhe szükséges igazolást/igazolásokat. Az igazolásokat február 15-ig kötelesek kiadni, de ezt követően is, ha az igazolás kiadása bármely ok miatt elmaradt. Az igazolást – eltérő rendelkezés hiányában – annak a szervezetnek (kifizetőnek) kell kiadnia a magánszemély részére, amelynek számláján a kedvezményre jogosító befizetést jóváírták.
 
2017-ben igénybe vehető kedvezmények:
  • Családi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Lakáscélú törlesztéséhez kapcsolódó kedvezmény
  • Ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet adómentessége
  • A munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége
  • személyi kedvezmény (fogyatékkal élő, rokkant emberek részére)
  • adóelőleg-nyilatkozat a költségekről
  • Külföldi illetékességű magánszemély kedvezménye

 

Február 27. - Az egyéni vállalkozók szja bevallása és befizetése

Eredetileg ez határidő február 25. lenne, de idén hétvégére esik, ezért módosult pár nappal. Ha egyéni vállalkozó, áfa fizetésre kötelezett magánszemély, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozó február 27-ig kell eleget tennie szja-bevallásának. Ehhez a 16SZJA jelű nyomtatvány kitöltése szükséges. Eddig az időpontig kell teljesítenie adóbefizetési kötelezettségét is. 
 
Ha február 27-e a határideje szja bevallásának, adója 1+1 százalékáról is eddig rendelkezhet. Ha azonban ezt elmulasztaná, a rendelkezésre adóbevallásától függetlenül is van lehetősége május 22-ig.
 

Március 15. - Személyijövedelemadó-bevallási tervezet

Amennyiben Önnek van Ügyfélkapu regisztrációja, a tervezetet 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Március 15-ig kérheti, hogy a NAV elküldje Önnek a tervezetet. Igénylését az alábbi módokon adhatja be:
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát),
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen, vagy a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.
 

Március 20. - Dokumentumok és igazolások eljuttatása a munkáltatóhoz

Eddig az időpontig kell eljuttatniuk az alkalmazottaknak munkáltatóikhoz minden dokumentumot és igazolást, amelyek a munkáltató által elkészített adóbevalláshoz szükségesek. Csak akkor kell ezt megtennie, ha korábban munkáltatói adó-megállapítást kért.
 

Március 22. – A NAV véglegesíti az általa készített szja-bevallásokat 

Ha egyetért a tervezettel (eSZJA), akkor nem kell a továbbiakban tennie semmit. Ebben az esetben május 22-től a NAV által elkészített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása. Amennyiben nem ért egyet, akkor a bevallást módosíthatja május 22-ig:
  • Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen,
  • postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA benyújtásával.

 

Április 30. - Értesítés a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről

A NAV április 30-ig az Ügyfélkapuval rendelkezőnek elektronikus, annak hiányában pedig postai úton küld értesítést a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről, illetve az adózóról nyilvántartott adatok esetleges ellentmondásairól.
 

Május 2. - Munkáltatói igazolás az adóról és az adóalapról

Amennyiben a munkáltató készíti a magánszemély szja-bevallását, a munkáltató az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján, a március 20-ig átadott igazolások figyelembevételével május 2-ig megállapítja és erről igazolást ad.
 

Május 10. - Az 1 százalékot tartalmazó boríték eljuttatása a munkáltatóhoz

Azok, akik bevallási kötelezettségüket munkáltatói adóbevallás útján teljesítik, az adó 1+1 százalékrók szóló rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékot legkésőbb május 10-ig adhatják le munkáltatójuknak – a 16EGYSZA nyilatkozat kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve.
 

Május 22. - Az szja-bevallás végső határideje

Ez határidő rendszerint május 20-ra esik, de idén ez munkaszüneti nap, így módosult pár nappal. A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezettőstermelők adóbevallásának beküldési határideje május 22. Ha Önnek nincs Ügyfélkapu regisztrációja, és 2017. március 15-ig nem kérvényezte, hogy a NAV készítse el bevallását, akkor május 22-ig adhatja le adóbevallását  a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével.
 
Amennyiben Önnek a NAV korábban elkészítette adóbevallást tervezetét (eSZJA), de nem ért egyet az abban foglalt adatokkal, május 22-ig kijavíthatja, illetve kiegészítheti az erre a célra kialakított elektronikus felületen vagy 16SZJA nyomtatvány postai vagy ügyfélszolgálaton való benyújtásával.
 
Május 22-ig adhatják le adóbevallásukat azok az egyéni vállalkozók, akik tevékenységüket szüneteltetik vagy tevékenységük már megszűnt. Ehhez a 16SZJA nyomtatvány kitöltése szükséges.
 
Ugyancsak május 22-ig adja le munkáltató az adóhivatalhoz az általa elkészített – a március 21-ig átadott igazolások figyelembevételével – munkáltatói adómegállapítást. Az adómegállapítást elektronikus úton kell eljutattni a NAV-hoz.
 

Május 22. - Adó 1+1 százalékos rendelkezés

Szintén május 22-ig rendelkezhetnek a magánszemélyek az adójuk 1+1 százalékáról. Ezt megtehetik az szja-bevalással együtt szja-bevallás EGYSZA lapján, illetve külön is a célra rendszeresített 16EGYSZA nyomtatványon.
 
Az idei éven is egy regisztrált civil szervezet és egy technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére rendelkezhet adója 1+1 százalékáról. Ha még nem tudja, mely szervezetet vagy egyházat támogassa, böngésszen a szervezet-keresőnk segítségével.
 

Május 22- A személyi jövedelemadó befizetésének határideje

Eddig fizetheti meg az szja-bevallásban megállapított személyi jövedelemadóját. Az adófizetési módjairól itt tájékozódhat, a részletfizetési lehetőségről pedig itt olvashat bővebben. A NAV a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki a magánszemélyeknek visszatérítendő adót.