Nincs több stressz - 2017-től a NAV készíti el a bevallásokat

Fellélegezhetnek az adózók, ugyanis 2017-től már nem kell az szja-bevallással bíbelődniük. Tudja meg, kinek készíti el a NAV a bevallását, és hogyan nézheti meg, javíthatja a bevallás tervezetet.
 
###ROADBLOCK1###
 
2017-ben először az adóhatóság elkészíti az adófizetők nagy része helyett a személyijövedelm-bevellás tervezetet, vagyis az eSZJA-t. A tervezet a 2016-ban megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, amelyet az adófizető munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján állít össze a NAV. Az adóhatóság tehát kiszámítja az adófizető helyett a jövedelmét terhelő adót, valamint számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az eSZJA-ban szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő, de az adófizetőnek visszajáró összeg is.
 
Arról, hogyan igazolhatja, hogy jogosult valamilyen adókedvezményre (adóelőleg-nyilatkozat) innen tájékozódhat.
 

Kinek készíti el a NAV az adóbevallását?

A NAV minden olyan személyi jövedelemadó fizetőnek elkészíti a bevallását, aki nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, illetve nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását.
 
Ha az adózónak van jövedelme, de az nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, akkor a NAV – a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásának hiányában – nem készít adóbevallási tervezetet. Ebben az esetben az adózó NAV online felületen 2017. március 15-e után a WebNYK program segítségével készítheti el személyijövedelemadó-bevallását. Tehet adóbevallást továbbá a 16SZJA jelű bevallás ÁNYK program használatával vagy papíron is. A papír alapú „üres” nyomtatványt letöltheti és kinyomtathatja, illetve a NAV ügyfélszolgálatain is beszerezheti.

 

Így tekintheti meg a bevallás tervezetet

Ha Önnek van Ügyfélkapu regisztrációja:
A tervezetet 2017. március 15-től megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ügyfélkapu regisztráció hiányában, amennyiben 2017. március 15-ig kéri, a NAV megküldi Önnek adóbevallási tervezetét. Igénylését az alábbiak szerint nyújthatja meg:
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon
  • levélben kötetlen formában  (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát)
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül
 
2017. február 1-jétől:                      
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
Fontos hogy 2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2017. május 2-ig kapja meg postán.
 

Mi a teendő a tervezettel?

Ha egyetért tervezettel, akkor nincs további dolga. Így május 22-től az adóhatóság által készített tervezet lesz az Ön hivatalos adóbevallása.
 
Amennyiben nem ért egyet a tervezettel, akkor azt módosíthatja:
  • Ügyfélkapu regisztrációval az online felületen,
  • postán kapott tervezet esetében pedig a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.
 

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 %-áról?

Adója 1+1 százalékáról a NAV új online felületén, vagy az 16SZJA EGYSZA lapján, illetve az célra rendszeresített 16EGYSZA jelű nyomtatványon is rendelkezhet.
A rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 22-ig juttathatja el elektronikusan, postán (A NAV lakóhelye szerint illetékes igazgatóságára)  vagy személyesen az ügyfélszolgálaton a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, de külön is.
 
Ha munkáltatója készíti el adóbevallását, akkor a rendelkező nyilatkozatot lezárt borítékban 2017. május 10-ig a munkáltatójának is átadhatja. Fontos tudni, hogy a rendelkezés csak akkor érvényes, ha adóját befizette és nincs adótartozása.
 
Ha még nem tudja, idén kinek ajálja fel adója 1+1%-át, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, amellyel település és tevékenység típus szerint is keresgélhet.
 

Ki intézheti adóügyeit Ön helyett?

Ha a munkáltatója készíti adóbevallását, akkor a tervezetet nem postázza Önnek a NAV.
 
Adóügyeiben más személy, mint a törvényes képviselő vagy meghatalmazott is eljárhat. A bevallási tervezet postai megküldésre eseti meghatalmazással is kérhető. Nemcsak a törvényes képviselő vagy állandó meghatalmazott, de egy megbízott személy (pl. könyvelő) is megtekintheti és módosíthatja az elektronikus felületen a tervezetet.

 

Hogyan fizetheti be adójat?

Adóját befizetheti:
  • a NAV új online felületén vagy kijelölt ügyfélszolgálatain bankártyával,
  • lakossági folyószámla átutalással,
  • a NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel.
  • készpénz-átutalási megbízással, vagyis csekken, amit a NAV honlapján vagy ügyfélszolgálatain igényelhet.