Csökken a vállalkozói szja – mi változik még 2017-től?

Több dologban módosulnak az egyes vállalkozók adózására vonatkozó szabályok. Jó hír például, hogy 2017. január 1-jétől a vállalkozói személyi jövedelemadó a vállalkozói adóalap nagyságától függetlenül egykulcsos lett, mértéke pedig a jelenlegi 10 százalékról (500 millió forint feletti adóalapnál 19 százalékról) 9 százalékra csökkent.
###ROADBLOCK1###
Emellett változott az adórendszeren belüli csekély összegű (minimis) támogatások adóévi értékének kiszámítására vonatkozó szabály is,  így az ezen támogatások adóévi összege az idei évtől megegyezik az adóévben érvényesített összes kedvezmény 9 százalékával.
 
Érdemes tudni, hogy a vállalkozói szja mértékének csökkenése kihatással van az egyéni vállalkozók által negyedévente fizetendő adóelőleg kiszámítására is, amelyet mostantól az adóelőleg-alap 9 százalékában kell meghatározni.
 

A kisvállalkozói kedvezmény is változik

Változik továbbá 2017-től a kisvállalkozói kedvezmény és a kisvállalkozások adókedvezmény is. A 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályait alkalmazó egyéni vállalkozó által a vállalkozói bevételből érvényesíthető kisvállalkozói kedvezmény esetében az évi 30 millió forintos felső korlátját eltörölték.
 
Mostantól tehát a kisvállalkozói kedvezmény összegének meghatározásánál kizárólag arra kell figyelemmel lenni, hogy az ilyen jogcímen igénybe vett kedvezmény nem lehet több, mint a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költségeket meghaladó része.
 
Módosítják a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzéséhez, előállításához pénzügyi intézménytől felvett hitel kamata alapján érvényesíthető kisvállalkozások adókedvezményének mértékét is.
 
A változásnak köszönhetően:
  • a 2013. december 31-ét követően, de 2017. január 1-jét megelőzően megkötött hitelszerződések esetében a kamat 60 százaléka, de legfeljebb adóévenként 6 millió forint,
  • a 2016. december 31-ét követően megkötött hitelszerződések esetében a kamat teljes összege adókedvezményként vehető igénybe, így ezeknél a hitelszerződéseknél az adókedvezmény érvényesítésénél nem kell tekintettel lenni a 6 millió forintos felső korlátra.
 

Egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozók esetében változtak a vállalkozói bevételnek és vállalkozói költségnek minősülő tételek figyelembe vételére vonatkozó szabályok, így az egyéni vállalkozónak a tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítésekor kapott előleget nem kell bevételként számításba vennie, a tárgyi eszközök, nem anyagi javak beszerzésekor adott előleget pedig nem számolhatja el költségként.
 
Az egyéni vállalkozó által a saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos célú használata esetén elszámolható általános személygépkocsi normaköltség mértéke kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelkedett.
 
Változás ezekek mellett, hogy az egyéni vállalkozó jövedelmének megállapításakor nem vehető figyelembe költségként az egyéni vállalkozó szja-ja, vállalkozói szja-ja és a vállalkozói osztalékalap után fizetett szja-ja. A vállalkozói személyi jövedelemadó, illetve az átalányadózás szabályai szerinti adózásra történő áttérést megelőző időszakra vonatkozóan megfizetett egyszerűsített vállalkozói adó, a kisadózó vállalkozások tételes adója és a 40 százalékos mértékű adó költségként való elszámolására sincs lehetősége az egyéni vállalkozónak.
 
A vállalkozókat érintő változásokról bővebben a NAV oldalán tájékozódhat.
 

Február 27. adóbevallás!

Fontos tudni, hogy az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek február 27-ig adhatják le adóbevallásukat a NAV-hoz.
 
A 16SZJA adóbevallás része az EGYSZA lap is, amelyen adója 1+ százalékáról is rendelkezhet. Amennyiben még nem tudja, mely civil szervezetnek vagy egyháznak/kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlja fel adója 1+1 százalékát, böngésszen a több ezres szervezet-keresőnk segítségével. A civil szervezet, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat adatlapjára kattintva oldalunk segítségével pár perc alatt felajánlhatja adója 1 százalékát.