Február 27-ig, hétfőig adhatják le adóbevallásukat az egyéni vállalkozók

Ha egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély, illetve EVA-s vagy KATA-s adózó, akkor február 27-ig adhatja le adóbevallását, amelyben adója 1+1 százalékáról is rendelkezhet.
###ROADBLOCK1###

Hogyan kell leadni az adóbevallást?

Ha Ön egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély február 27-ig adhatja le adóbevallását a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével. Amennyiben kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékáról és nyugdíjjárulékáról szóló bevallását is a 16SZJA-as bevallásban teljesíti.
 
Ha EVA-s adózó (egyéni vállalkozóként), akkor szintén február 27-ig a 1643-as nyomtatványon tehet adóbevallást. Abban az esetben, ha kisadózó (KATA), akkor 16KATA elnevezésű nyomtatványt február 27-ig adhatja le a NAV-hoz, és ezzel egyidejűleg kell megfizetnie a 40%-os adót, ha túllépte a 8.000.000 Ft értékhatárt.
 
A főszabály alapján a bevallást elektronikus úton juttathatják el az egyéni vállalkozók a NAV-hoz, de ha kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas), egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésére kötelezett magánszemély, papíron is elküldheti bevallását, feltéve, ha nem munkáltató vagy kifizető. Fontos, hogy a határidő jogvesztő, így a késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat érvénytelen.
 

Február 27-ig fizetheti be adóját

Ha a fenti kategóriák valamelyikébe tartozik (kivéve KATA), február 27-ig kell befizetnie adóját. Ha egyéni vállalkozó vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély, akkor pénzforgalmi számla nyitására köteles adózó, így kizárólag azon keresztül, átutalással teljesítheti adófizetési kötelezettségét.
 
Ha azonban nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, akkor a következő módokon fizetheti be adóját:
 
  • belföldi átutalással, ha így fizeti be adóját, akkor mindenképpen tüntesse fel adóazonosító jelét a közlemény rovatban;
  • készpénzfizetési megbízás (csekk) útján – ezt bármelyik ügyfélszolgálati irodában beszerezheti, vagy igényelheti a www.nav.gov.hu honlapon található CSEKK nevű menüpont alatt (Nyomtatványkitöltő programok menü pont), vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” (Letöltések – egyéb menüpont) nyomtatványon is;
  • bankkártyás befizetéssel a POS terminálon keresztül, amit a NAV ügyfélszolgálatain tehet meg.
 

Így rendelkezhet adója 1%-áról

Az egyéni vállalkozók adóbevallásukkal együtt február 27-ig rendelkezhetnek adójuk 1+1%-áról is, a 16SZJA-as nyomtatvány részét képező EGYSZA lapon. Ha most ezt elmulasztja, május 22-ig adóbevallásától függetlenül is elküldheti az EGYSZA lapot a NAV részére. Az 1+1%-os rendelkezésről, annak menetéről és a leadásról itt olvashat bővebben.
 
Ha még nem tudja, hogy mely civil szervezetet és egyházat/kiemelt költségvetési előirányzatot támogassa adója 1+1%-val, keresgéljen a több tízezres szervezet-adatbázisunkból. Szervezet-keresőnk segítségével tevékenységi kör és település szerint is böngészhet. A szervezet/egyház/kiemelt költségvetési előirányzat adatlapjára kattintva pár perc alatt tehet felajánlást.
 

Tevékenység szüneteltetése vagy megszűnése esetén

Amennyiben az egyéni vállalkozó egész évben szentelteti tevékenységét, akkor május 22-a adóbevallásának és adó befizetésének határideje. Fontos, ha a 2016-os adóévben bejelentetten szüneteltette tevékenységét és nem volt adóköteles jövedelme, nem kell bevallást benyújtania. Amennyiben azonban nem az egész évben szüneteltette tevékenységét, akkor február 27-e bevallásának és adófizetésének a végső időpontja.
 
Ha egyéni vállalkozó, és tevékenysége év közben szűnik meg, szintén csak május 22-ig kell eleget tennie bevallási és fizetési kötelezettségének. Ha azonban december 31-én még egyéni vállalkozó, akkor február 27-ig kell leadnia adóbevallását és befizetnie adóját. Továbbá, ha EVA-s vagy KATA-s adózó, és év közben szűnik meg tevékenysége, akkor adóbevallásának és adófizetési kötelezettségének az adóalanyiság megszűnését követő 30. napig kell eleget tennie.