Március 16-tól megnézheti adóbevallását – jön az eSZJA

Nagy terheket vesz le az idei évtől az adófizetők válláról a NAV, ugyanis mostantól már az szja-fizetők jó részének elkészíti adóbevallását. Itt tudhatja meg, hol találja meg bevallását.
 
###ROADBLOCK1###
 
2017-ben először az adózók nagy részének, akár 4 millió személynek készíti el a NAV személyijövedelemadó-bevallási tervezetét (eSZJA).

 

Kinek készíti el a NAV a bevallást?

Az adóhatóság minden olyan személyi jövedelemadót fizető magánszemélynek elkészíti az eSZJA-t, aki nem egyéni vállalkozó vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély, illetve nem kérvényezte, hogy a munkáltatója készítse el adóbevallását.
 
A jogosultság feltétele továbbá, hogy legyen munkáltatója vagy állandó kifizetője. Hiába van állandó jövedelme, de ha az nem munkáltatótól vagy kifizetőtől származik, akkor a NAV – a munkáltatók, kifizetők adatszolgáltatásának hiányában – nem készít adóbevallási tervezetet.
 
Arról, hogyan igazolhatja, hogy jogosult valamilyen adókedvezményre (adóelőleg-nyilatkozat) innen tájékozódhat.
 

Hogyan nézheti meg bevallását?

Ha az adózónak van Ügyfélkapu regisztrációja, a tervezetet 2017. március 16-tól megnézheti és módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.
 
Ügyfélkapu regisztráció hiányában, ha 2017. március 15-ig kéri, a NAV megküldi Önnek adóbevallási tervezetét. Igénylését az alábbiak szerint nyújthatja meg:
  • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon
  • levélben kötetlen formában  (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát)
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül          
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
 
Fontos hogy 2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.
 
Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2017. május 2-ig kapja meg postán.
 

Hogyan javíthatja bevallását?

Amennyiben egyetért bevallási tervezetével, nincs további dolga, május 22-től a NAV véglegesíti a tervezetet, és az lesz a hivatalos adóbevallása.
 
Ha azonban hibát észlel bevallásában, és az nem javítható az Ügyfélkapun keresztül, tehet saját bevallást a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével, amelyet május 22-ig adhat le az adóhatósághoz – elektronikus, postai úton, illetve személyesen a NAV ügyfélszolgálatán.
 

Mit tehet, ha Ön nem jogosult az eSZJA-ra?

Ha tehát a fenti okok egyike miatt Ön nem jogosult arra, hogy a NAV készítse el adóbevallását, akkor önadózónak minősül, és az 16SZJA bevallást kell benyújtania május 22-ig az adóhatósághoz.
 

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Az idei évben is lehetősége van minden szja-t magánszemélynek felajánlani adója 1 százalékát egy civil szervezet, valamint adója +1 százalékát egy egyház vagy a nemzeti tehetség program részére.
 
Ha még nem tudja, kit támogasson idén, keresgéljen a szervezet-keresőnk segítségével, amellyel település és tevékenységi kör szerint is böngészhet. Adatbázisunkban az összes technikai számmal rendelkező egyházat megtalálja, valamint több 10 ezer civil szervezet közül kereshet.