Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról 2017-ben

Idén is lehetőségük van a magánszemélyeknek rendelkezniük adójuk 1+1 százalékáról. Akiknek 2017-től a NAV készíti el bevallásukat, azok az EGYSZA lapot a bevallástól függetlenül is ki tudják tölteni. Tudja meg, hogyan!
 
###ROADBLOCK1###
 
Idén is lehetőségük van az szja-t fizető magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, hogy rendelkezzenek adójuk 1+1 százalékáról. Ezt legkésőbb május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megtehetik.
 
Ahogy az eddigi években, 2017-ben is adója 1 százalékát felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, valamint + 1 százalékát adományozhatja egy technikai számmal rendelkező egyháznak vagy kiemelt előirányzatnak (2017-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).
 
Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el:
 
Az szja +1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el:
 

Így rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Fontos, hogy rendelkezés benyújtására 2017. május 22-ig van lehetőség, ez a határidő jogvesztő, elmulasztása igazolási kérelemmel sem menthető ki.
A rendelkező nyilatkozat benyújtható:
 
  • A 16SZJA személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • ha a NAV készíti bevallását, akkor a e-SZJA online kitöltő felületen ügyfélkapus regisztráció esetén elektronikus úton, vagy ügyfélkapus regisztráció nélkül postai úton,
  • munkáltatói adómegállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, (Fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!)
  • ha a NAV készíti a bevallását, de nincs Ügyfélkapuja, a bevallástól elkülönülten, közvetlenül a NAV-hoz:
  1. a 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, ez esetben lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban).
  2. a 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).
 
Azt, hogy az Ön által idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1)%-os összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján tekintheti meg.
 
Ha rendelkezik Ügyfélkapuval, a NAV elektronikus úton tájékoztatja a felajánlott összeg kiutalásáról.
 

Nevét és címét is megadhatja

Érdemes tudni, hogy a rendelkező nyilatkozaton jelezheti hozzájárulását ahhoz, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV.
 
Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton nem kötelező, tehát nem feltétele az érvényes rendelkezésnek. Amennyiben megadja adatait, azt 2017 őszán kikérheti az Ön által választott civil szervezet. Adatai megadásával Ön is jól járhat, és nagy segítséget jelenthet a civil szervezetnek is. Mivel így személyesen is felvehetik Önnel a kapcsolatot, tájékoztatást kaphat a kiutalt 1 százalék felhasználásáról. A szervezet pedig pontosabb képet kaphat a felajánlóiról, ami fontos információ lehet számukra a következő 1 százalékos kampány során, mivel így jobban fogják tudni, kiket érdemes megszólítaniuk.

 

Ajánlja fel adója 1 százalékát pár kattintással

Ha még nem tudja, kinek ajánlja fel adója 1+1 százalékát, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, amellyel tevékenységi kör és település szerint is keresgélhet.
 
Adatbázisunkban az összes technikai számmal rendelkező egyházat/kiemelt előirányzatot megtalálja, valamint több 10 ezer civil egyesület vagy alapítvány közül böngészhet. Ha rákattint egy adott adatlapon a „felajánlom” gombra, akkor pár perc alatt felajánlatja adója 1 százalékát, oldalunk automatikus kitölti az EGYSZA lapot a civil szervezet vagy egyház részére. Önnek már csak az a dolga, hogy eljuttassa azt a NAV-hoz (a fenti módok egyikén).
 
Ha elakadna a felajánlásban, alánljuk figyelmébe az adó 1 százalék kisokost, ami lépésről lépésre mutatja meg, hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról.