A szervátültetés életet ment!

Mit jelent a transzplantáció?
 
A szó magyar fordítása (átültetés) pontosan fejezi ki azt, hogy mit is jelent ez a fogalom: szövetet, vagy egy egész szervet eltávolítunk eredeti helyéről , és életképességének megőrzése mellett a szervezet más helyére, vagy egy másik szervezetbe helyezzük át műtéti úton.
 
A transzplantáció akkor indokolt, ha egy létfontosságú szerv betegség vagy sérülés miatt elvesztette működőképességét vagy egy létfontosságú funkcióját, és azt mesterséges úton nem, vagy csak átmenetileg lehet pótolni. A sikeres szervátültetés lényegesen jobb rehabilitációt és életminőséget biztosít, mint bármelyik más megoldás, illetve a szív-, tüdő- és májátültetés az életben maradás egyetlen esélyét nyújtja a beteg számára.
 
###ROADBLOCK1###
 
Ki a donor?
 
A donatio adományozást jelent. A donor az a személy, aki szervet, szövetet adományoz más személybe való átültetés céljából, illetve akinek testéből halála után szervet vagy szövetet távolítanak el más személy testébe történő átültetés céljából. (donatio = adományozás)
 
Ki a recipiens?
A reception befogadást jelent, a recipiens az a személy, akinek testébe más személyből eltávolított szervet, illetve szövetet ültetnek át gyógykezelés céljából Ezek lehetnek úgynevezett szerv szegmentek, szervrészletek (máj, hasnyálmirigy, vékonybél, tüdő).
 
 
Mit csinál a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért?
Az alapítvány 1991 óta létezik, 1998 óta közhasznú civil szervezetként működik. Döntéshozó szerve az öt főből álló kuratóriumi testület. Az alapítvány feladatait a kuratórium elnöke a kurátorokkal, valamint alkalmi és állandó önkéntesekkel látja el.
 

Mi az alapítvány küldetése?
Ne kelljen szervhiány miatt meghalnia senkinek Magyarországon. A szervátültetett emberek, a sikeres műtét után, teljes életet tudjanak élni.
 
 
Kik az alapítvány célcsoportjai?
Szervátültetésre várók, szervátültetettek, a szervdonációban és transzplantációban érintett
egészségügyi dolgozók, az ismeretekkel nem rendelkező társadalom.
 
 
Mik az alapítvány céljai?
Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, rehabilitáció, re-integráció, hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, nevelés, oktatás, ismeretterjesztés.
 
Milyen programjai vannak az alapítványnak?
  • Gyermek-rehabilitáció – Fontosnak tartjuk, hogy a szervátültetett emberek megfelelő rehabilitációban részesüljenek, hogy a sikeres műtét után képesek legyenek újra teljes életet élni. 2004-től kiemelten foglalkozunk a szervátültetett (szív-, tüdő-, máj-, veseátültetett) és szervre váró gyermekek testi-, lelki rehabilitációjával, amely csak a teljes család rehabilitációjával vezet eredményre.
  • Nyári tábort és egyéb családi programokat szervezünk, finanszírozunk
  • Ismeretterjesztés – mind a szakmai, mind a laikus társadalom körében szeretnénk tudatosítani, hogy a szervátültetés életet ment!
  • A művese állomásokon kezelt betegeket felkeressük, személyesen tájékoztatjuk.
  • „Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet” címmel Transzplantációs Fórumokat szervezünk vesebetegek és hozzátartozóik számára.
  • Filmekkel illusztrált interaktív előadásokat tartunk a szervátültetésről általános- és középiskolákban, egyetemeken, klubokban, szakmai továbbképzéseken.
  • „Esély az életre” címmel kiadott könyvünk harmincegy szervátültetett ember történetét mutatja be ismeretterjesztési céllal. A könyvet térítésmentesen terjesztjük.
  • Tájékoztató filmeket, dokumentumfilmeket, társadalmi célú reklámokat készítünk.
  • Nagyköveti programunk keretében elismert hazai közéleti személyek támogatják rendezvényeinken való részvételükkel a transzplantáció fogalmának társadalmi megismerését, elfogadását.
  • Évente 8-10 helyszínen mutatjuk be „Árnyék és Fény” c. fotókiállításunkat (Tarján Iván fotói), amely a művese kezelésen lévő betegeket, a donáció (szervkivétel) mozzanatait, a szervátültető műtétet, és a gyógyult emberek hétköznapjait, kiváló sportteljesítményeit mutatja be.
  • Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot szervezünk évről-évre. Rendezvényünk célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak pedig köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.
  • Életre hívtuk a Pro-Vita díjat. A miniszteri elismerést az „életet adományozó” szervdonorok kapják, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához.
  • Szt. Kozma és Damján díjat adományoz az alapítvány minden évben annak a személynek, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett.
 
Az érdeklődők folyamatosan frissülő honlapjainkról tájékozódhatnak: www.szervatultetes.hu és www.transalap.hu.
 
Adója 1 százalékával Ön is segítheti az alapítvány munkáját. A szervátültetés életet ment!
 
Adószám: 19667063-1-41