„A gyerekek még nyitottak, és majd ők fognak tudni érdemben változtatni”

Még mindig nagyon sokan nem rendelkeznek az egy százalékukról, pedig ez nekik semmibe nem kerül, a civil szervezeteknek viszont nagy segítség lenne – mondja Kállay Rita, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezetője. Mesélt a felelős állattartás fontosságáról és arról is, ők mit tudnak tenni ezért.
 
Milyen változások, fejlesztések történtek az elmúlt 1 évben?
 
Éppen egy évvel ezelőtt korszerűsítettük a vadudvarunkat. Ugyanazokat a kisállatokat – főleg sünöket, madarakat – tudjuk átvenni és ugyanannyit, mint eddig, viszont őket jobb körülmények között tudjuk ellátni.
 
 
Van valami különösen kedves élményed az elmúlt egy évből?
 
Annyiból kedves, hogy jól végződött: öt hete került hozzánk két kéthetes kölyökcica, akiket én neveltem fel otthon. Viszont az kevésbé örömteli, hogy ilyen esetek még mindig előfordulnak. Az a tanulság, hogy továbbra is sokat kell dolgozni azon, hogy az emberek felismerjék az ivartalanítás fontosságát. Hogy ne legyenek nem várt szaporulatok, aminek a végén kéthetes macskákat tesznek ki az utcára. Ez nekünk úgymond vesszőparipánk, mi a hozzánk kerülő állatokat csak oltás, chip beültetés és ivartalanítás után adjuk örökbe.
 
###ROADBLOCK1###

Nem csak csináljátok, de valóban próbáljátok is felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Van egy minifarmotok, ahol a hozzátok érkező gyerekek, iskolás és óvódás csoportok nem csak az állatokkal, de a megfelelő gondoskodással is ismerkedhetnek.
 
Aki ismeri az alapítványunk 25 éves munkáját, tudja, kezdetektől abszolút feladatunknak tekintjük az oktatást is. A napi szintű állatmentés és örökbeadás mellett ez a legfontosabb tevékenységünk. Ha egy csoport érkezik hozzánk, mindig körbesétálunk, elmondjuk a működésünket utána pedig a felelős állattartásról beszélgetünk velük, legyen szó társállatról vagy háziállatról.
 

Hogyan alakul ki a kapcsolat a titeket látogató óvódákkal, iskolákkal?
 
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már ismernek minket, így általában ők keresnek meg. Ez nagyjából le is köti a kapacitásainkat, így nem igazán keressük a további lehetőségeket. Ezzel együtt felkérés esetén mi is örömmel megyünk iskolába, óvódába és viszünk oda is arra alkalmas kutyusokat. 
 
 
Mik az idei terveitek? Mire szeretnétek használni a nektek felajánlott 1 százalékokat? 

Hosszútávú terveink között szerepel egy oktatóközpont megépítése, hogy a felelős állattartás fontosságára még szélesebb körben fel tudjuk hívni a figyelmet. Minél fiatalabb korban meg kell tanítanunk a környezet, a természet és az állatok tiszteletét, mert a gyerekek még nyitottak, és majd ők fognak tudni érdemben változtatni. Azt azonban tudni kell, hogy hasonlóan a legtöbb civil szervezethez, az egy százalék nálunk is első sorban az alapvető működési költségek fedezéséhez kell. Próbálunk más forrásokat is keresni, de gyakorlatilag az egy százaléktól függ, egy évben hány állatot tudunk megmenteni, ivartalanítani, felkészíteni az örökbefogadásra. Az a baj, hogy még mindig nagyon sokan nem rendelkeznek az egy százalékukról, pedig ez nekik semmibe nem kerül, a civil szervezeteknek viszont nagy segítség lenne. Nagyon fontos lenne, hogy az emberek, bármilyen civil szervezetről legyen szó, de felajánlják ezt az összeget.