Éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje

Május 22-én azaz ma éjfél az szja bevallások véglegesítésének a határideje. A legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetik ezt meg a NAV honlapjáról elérhető felületen - hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.
 
###ROADBLOCK1###

Aki nem véglegesíti a tervezetet, nem is nézi át, annak - az őstermelőket és áfás magánszemélyeket kivéve - automatikusan bevallássá válik a tervezete május 22. után.
A közleményben a szóvivő kiemelte, az őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek részére készített bevallási tervezet csupán egy "ajánlat", ami nem válik automatikusan bevallássá. Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel.
 
Ebben a körben, ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én hivatalos személyijövedelemadó-bevallássá. Ha nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel tájékoztatja, hogy pótolja a hiányt. Ha ez elmarad, akkor a NAV ötvenezer forint mulasztási bírsággal büntetheti a mulasztó őstermelőt, illetve áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyt - írja közleményében a NAV szóvivő.
 
Az egyházaknak és a civil szervezeteknek felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz a központi ügyfélszolgálatokon akár este 8 óráig, elektronikusan pedig éjfélig - tájékoztatott az adószakmai szóvivő.