Búcsú a 25 éves Krisna-völgyben

Július 20-22. között rendezik meg idén a Krisna-völgyi Búcsút. Krisna-völgy Somogyvámoson, a Balatontól 20 percre, pazar természeti környezetben található. Ez Közép-Európa legszebb és egyben legnagyobb ökofalva is. A háromnapos családi élményfesztivál középpontjában India színei, hangulata, művészete, kultúrája és tudáskincse áll. A vegán, mediterrán, magyaros és indiai gasztronómiai finomságok mellett egésznapos színpadi program várja a családokat, az iskola épületében játszóház, a tehenészet körül az önfenntartással kapcsolatos érdekességek, és szabadtűzön valamint tandoori kemencében készült csemegék várják a vendégeket.
 
###ROADBLOCK1###
 
Az évek óta megunhatatlan Valóság show sátorban kipróbálhatjuk, milyen az indiai viselet és életmód, a Karma labirintusban pedig saját sorsunk útvesztőiben mélyedhetünk el. Idén először rendezik meg a Holi fesztivált, a festékbodálásról híres színek ünnepét. A festéklövészet a legvidámabb és legősibb mulatságok egyike, valódi color party. Mi lesz még? Ökrös fogat, vegán fagylalt, körvezetések, indiai és biotermékek vására, védikus asztrológia és jóga workshopok. A 25 éve épült Krisna-völgyet idén mindenképpen látni kell!
 
Amit nem csak látni, érezni kell
A Krisna-völgyi Búcsú a legnagyobb füstmentes és egészséges családbarát fesztivál az országban, ami a gyerekektől kezdve a fiatalokon és családosokon át, egészen az idősebb generációig mindenkinek egyformán érdekes lehet. Krisna-völgy 25 éve alapult meg, helyén korábban egy egyszerű birkalegelő állt. A ma itt élők közül sokan még emlékeznek a kezdeti körülményekre. Az önfenntartás, biogazdálkodás, valamint a magyar hagyományok és az ősi indiai tradíció természetes keveredése egy olyan atmoszférát hozott létre, hogy arra évről évre több idelátogató volt kíváncsi. Mára évente közel 30 000 turista érkezik a Völgybe.
 
 
Krisna-völgy a béke szigete a hétköznapokban. A valódi csendet áhító menedzserek éppúgy célhelyszínnek választják szabadidejükben, mint az elvonulásra vágyó szellemi útkeresők. A Völgy ugyanakkor időről időre megtelik élettel, nemcsak a vallási ünnepeken, hanem az olyan fesztiválokon is, mint a Krisna-völgyi Búcsú, amikor a hívők mindennapjainak egy-egy szeletébe is bepillanthatnak a látogatók. India művészete és gazdag szakrális kincse mellett a gasztronómia, a változatos színpadi produkciók, és a különféle „kapcsolódj be, próbáld ki” típusú interaktív foglalkozások, valamint a biogazdálkodással kapcsolatos programok is lenyűgözik az embereket. A Búcsúban 3 napon át India egésze megelevenedik, a szépségen és divaton át a hagyományos tűzceremóniával kísért esküvőkig (szombaton és vasárnap). A hívők szerint nagy áldást jelent, ha sok vendég gyűlik a Völgybe az esküvőre, ezért szívesen fogadnak örök hűséget a fesztiválok alkalmával, nagyközönség előtt.
 
 
Az állandó látnivalók között szerepel a tehénvédelmi központ és a boci simogató, a templomi körséta és a biokertészet. Az ökrös fogat és a kisvasút elvisz a meditációs ösvényre, vagy az iskolába a gyerekprogramokhoz, de a hűs indiai mozi és számtalan vegán finomság is felfedezésre vár, melyeknek jó része szabad tűzön sül, a vegán palacsintától a pizzáig.
 
 
Az idei fesztivál újdonságai: Holi és házlátogatás
Azok, akik pénteken érkeznek a Búcsúba, a Holiba kapcsolódhatnak be. A Holi, más néven Színek Fesztiválja egy több napon át tartó hindu ünnep. Az emberek ilyenkor tarka festékporral, vagy festékes vízzel szórják és locsolják le egymást. Indiában a Holi koratavaszra esik, hisz ilyenkor ott már jó idő van, a hidegebb éghajlatú országokban azonban nyáron rendezik meg. A védikus írások szerint Krisna és barátai több mint 5000 évvel ezelőtt már Holit játszottak Vrindávanában. Ha részt vennél a Holiban, hozz magaddal olyan ruhát, amit nem sajnálsz, és állj be a Színek Fesztiváljába. A buli végén a sok festéktől magadra sem fogsz ismerni!
 
 
A számtalan színes program közepette a legtöbb vendéget az érdekli, hogyan élnek a Völgy lakói. Tényleg nincs áram? Nincs tévé, mosógép és hűtő? Hogyan lehet akkor kényelmesen és elégedetten élni? Bridzsbászi és Lílásuka 20 éve élnek szerzetesként, állítják, hogy ezek között az egyszerű körülmények között a legboldogabbak. Naponta három alkalommal (11, 14, és 16 órakor) fogadják a vendégeket otthonukban, így bárki bepillanthat egy Krisna-völgyi család életébe.
 
Azok, akik megpihennének a sok kaland közepette, a 10-18 óráig tartó színpadi produkciók közül válogathatnak. A zenei előadások, jógabemutatók és színdarabok mellett Ungár Anikó bűvész műsora és Kövi Szabolcs fuvolakoncertje is várja a vendégeket.
 
 
A Fonyódtól délre található Krisna-völgy egész évben látogatható, és már 25 éve tárva-nyitva áll minden kiváncsi tekintet előtt. Mégis, ha valaki szeretné egyetlen rendezvénybe sűrítve megismerni a Völgy történetét és esszenciáját, átérezni a múlt és a jelen találkozását, annak a program gyakorlatilag bakancslistás látnivaló. Találkozzunk július 20-22. között Somogyvámoson – innen nem hiányozhatsz!
 
Bővebb információk az esemény honlapján.