Külföldről származó jövedelem: hogyan kell adóznom?

Külföldi partnerekkel dolgozik? Szabadúszóként elsősorban más országok cégeinek dolgozik? Van egy-két nem magyar megbízója? Ebben az esetben Önnek kell gondoskodnia arról, hogy a külföldről származó jövedelem szerepeljen az adóbevallásában!
 
A NAV a nyilvántartásaiban szereplő munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján állítja össze a magánszemélyek és egyéni vállakozók adóbevallási tervezetét. Ez mindannyiunknak hatalmas könnyebbség, azonban a NAV csakis olyan helyről származó jövedelemmel kalkulálnak, ahonnan adatot kapnak. Azonban  a nem honi munkáltatók, kifizetők a NAV részére nem szolgáltatnak adatot, ezért a NAV általán összeállított adóbevallási tervezet a külföldről származó jövedelmeket nem tartalmazza.  
 
###ROADBLOCK1###

Mi a teendőm, hogy bekerüljön az adóbevallásomba a külföldről származó jövedelmem?


 
Külföldről származó jövedelem esetén az adóbevallási tervezetet Önnek ki kell egészítenie alábbiak szerint: 
  • Ügyfélkapu-regisztrációval a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapról elérhető eSZJA felületen, 
  • postán kapott tervezet esetében a (amit a NAV honlapjáról tud letölteni, vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton beszerezheti) 18SZJA jelű bevallás benyújtásával.  
 
Azok, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu-regisztrációval, a NAV minden ügyfélszolgálatán, bármely megyei kormányhivatalban, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalában, illetve a Magyar Posta Zrt. bizonyos postahelyein is hozzájuthatnak ehhez.  
 
 

Ha külföldön levonásra került az adó, kell adóznom Magyarországon?

 
 
A válasz: nem. Az érvényben lévő szabály a kettős adózást elkerülendő az OECD Modellegyezmény 25. cikkében van rögzítve, mely kimondja, hogy amennyiben a jövedelem a munkavégzés államában adóköteles, annyiban az adózónak Magyarországon nem kell adót fizetnie.
 

Mi a teendő, ha 2018-ban csak külföldről származott jövedelmem?

 
A fentiek értelmében: amennyiben Önnek kizárólag külföldről származott jövedelme és ott megfizette az adót, Önnek nincsen teendője (hacsak ezzel párhuzamosan nem volt magyarországi bevétele is). 
 
Amennyiben nem biztos benne, hová kell adót fizetnie, az alábbi teendői vannak:
1. Meg kell állapítania, hol az adóügyi illetősége. Amennyiben Ön magyar állampolgár, és az adóév nagyobb részében Magyarországon tartózkodik és az állandó lakcíme is magyarországi, annyiban Ön magyar adóügyi illetőséggel rendelkezik.
2. Meg kell határoznia azt, hogy a jövedelmet melyik állam adóztathatja.  Ezt jellemzően az irányadó kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény előírásai alapján lehet megtenni, melyről fentebb már írtunk. Vannak olyan országok, melyek nem részesei az egyezménynek, például Szaud-Arábia.
3. A kiválasztott állam belső szabályai szerint teljesítenie kell az adókötelezettségét.
4. Ha a második pontban meghatározott bevétel  a külföldi államban adóztatható, Magyarországon is keletkezhet kiegészítő jellegű adókötelezettsége.
A külföldön adóztatható, az összevont adóalapba tartozó jövedelmeket – azoknak az államoknak az esetében, amelyekkel van kettős adóztatást elkerülő egyezményünk – az összevont adóalap számítása során nem kell figyelembe venni, ugyanakkor az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban tájékoztató adatként szerepeltetni kell.