Így kérhet részletfizetést a NAV-tól, ha tartozása van

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nem haladja meg 200 ezer forintot, akkor  2019-ben is kérhető akár hathavi pótlékmentes részletfizetés is, amit a bevallásban kell jelölni. Fontos, hogy ez egyéni vállalkozókra és az áfás magánszemélyekre nem vonatkozik.
 
Ebben a cikkünkben írtunk már arról, mennyivel egyszerűbb az élet, ha van ügyfélkapu regisztrációnk, természetesen, mint olyan sok más intéznivaló ez is azoknak lesz egyszerűbb, akik regisztráltak már. Lássuk, hogyan intézheti a részletfizetési-kérelmét akár regisztrált, akár nem!
 
###ROADBLOCK1###
 

Ügyfélkapu használatával


 
Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózó a bevallási tervezetét, ha szükséges, módosíthatja a www.nav.gov.hu honlapról, vagy a www.magyarorszag.hu honlapról elérhető weboldalon.  
 
A módosításra megnyitott bevallási tervezetben az „Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek” menüpont alatt, a 81. sor „Nyilatkozom, hogy az együttesen 200 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségemre az esedékességtől számított, legfeljebb hat hónapon keresztül egyenlő részletekben történő pótlékmentes megfizetést vállalom. (A választott időtartam – 2, 3, 4, 5 vagy 6 hónap)” alatt megjelenő kódkocka kitöltésével adhatja meg a részletek számát.


 
Ügyfélkapu-regisztráció nélkül


 
Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet mellékleteként megküldött „Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozat” (C) blokkjában jelölheti a részletfizetés választását. A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell megküldenie a NAV részére 2019. május 20-ig.  
 
Ha a bevallási tervezetet más ok miatt is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-ig. Ebben az esetben a részletfizetést a bevallás C) lapjának 81. sorában kell kérnie.