Az otthon biztonságáért – Magyar Hospice Alapítvány

„Mindannyian tudjuk, hogy az otthon nemcsak négy falat, tárgyakat jelent, az otthon menedék. Az az ember, akinek van hová − és van kihez − hazamenni, mindenkor könnyebben viseli az élet konfliktusait, csapásait. Az otthon számomra azt is jelenti, hogy valaki meghallgat, valaki megvigasztal.”
 
###ROADBLOCK1###
 
Szebben, pontosabban mi sem tudnánk kifejezni, mi mindent jelent az otthon nyújtotta biztonság, az otthon melege, mint ahogyan azt Szabó Magda teszi. Mivel hiszünk az otthon biztonságában, a hospice ellátásnak is meghatározó részét képezi az olyan gondozás, amely a betegek otthonában történik. Hogy miért? Mert mind a beteg, mind a család számára méltóbb, intimebb, emberibb teret biztosít, kevesebb kiszolgáltatottságot jelent.
 
Mindenkinek joga van dönteni arról, hol szeretne meghalni. Azt pedig pontosan tudjuk, hogy az emberek 64%-a otthon szeretne meghalni.
 
 
2018-ban 354 betegnek voltunk az otthonában, egy beteghez átlagosan 16-szor mentünk vizitre, holott ennek dupláját is készek lennénk nyújtani, ha időben keresnének fel minket. Ha a gyógyító kezelésben már nem részesülő, de még jó állapotú betegek jelentkeznének, és segítséget kérnének tőlünk még a jobb, kiszámíthatóbb állapotban, mind a fizikai fájdalmak tekintetében, mind a lelki megküzdéssel kapcsolatban több, szélesebb körű, átfogóbb segítséget nyújthatnánk − utóbbi esetében akár a betegek, akár családjuk számára.
 
 
Az otthonápolást olyan daganatos betegségben szenvedők vehetik igénybe, akik aktív onkológiai kezelésben már nem részesülnek, és kórház helyett szeretnének otthonukban maradni. A fájdalomcsillapítás és egyéb testi tünetek csökkentése mellett a betegek szakszerű ápolását, szeretetteljes gondozását végezzük el, a háziorvossal együttműködve, ugyanakkor felügyeletet sajnos nem tudunk vállalni. Az ellátás feltétele éppen ezért az, hogy a beteg gondozásában a család folyamatosan részt vegyen. Emellett gyógytornászi és pszichológusi segítséget is biztosítunk rugalmasan, egyénre szabottan és természetesen térítésmentesen, hálapénz nélkül.
 
 
Gyakran halljuk a „még bírjuk” mondatot. Ilyenkor megszakad a szívünk, mert tudjuk, halljuk, hogy a segítségünkkel sokkal kevesebbet kellene kibírni. Kérjük, a diagnózis bizonyosságában mihamarabb forduljanak hozzánk bizalommal, hogy mihamarabb, minél többet segíthessünk.
 
Magyar Hospice Alapítvány
Adószám: 19663258-1-41
Cím: 1032 Budapest, Kenyeres utca 18-22. (Budapest)
Tevékenységi kör: Egészségügy