Diákmunkával kerestem pénzt, mi a teendőm május 20-ig?

Szórólapoztál a nyáron, vagy hostessként dolgoztál rendezvényen? Diákmunkával kerestél kisebb összeget? Bevallás megvan már? Hoppá? Akkor ez az írás neked szól!
 
Az ember az első munkatapasztalatait általában az egyetemi évei alatt szerzi, diákmunkával. Jellemzően nem óriási összegekről van szó. Amit a szövetkezettől megkap a diák, az már a nettó összeg, viszont bevallást akkor is kell készíteni. Szerencsére ez egyáltalán nem bonyolult!
 
###ROADBLOCK1###
 
Az személyi jövedelemadó-bevallást akkor is kell készíteni, ha valaki csak rövid ideig állt munkaviszonyban és csak kisebb összeget kapott kézhez jövedelmeként. Az Szja tv. nem tartalmaz ehhez kapcsolódóan mentességi szabályt, ezért függetlenül attól, hogy milyen összegű bérjövedelmet szereztél munkaviszonyban 2018-ban, a jövedelem adóköteles és a NAV által elkészített adóbevallási tervezet is tartalmazza.
 
A legegyszerűbb megoldás természetesen itt is az, ha van ügyfélkapud, a www.nav.gov.hu honlapról vagy a www.magyarorszag.hu honlapon az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető „e-SZJA Portál” menüpont alatti internetes felületen megtekintheti a tervezetet. Ha még nincs, ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz arról, miért ajánlott minél előbb intézni, és hová is kell menni, hogy legyen ügyfélkapu belépőd.
 
Ha nincs ügyfélkapud, és kérted a tervezet postázását, akkor postán kapod meg az elkészült tervezet. Ha mindent rendben találsz a bevallási tervezettel kapcsolatban, egyéb teendőd nincs, az 2019. május 21-én bevallássá válik.