Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem fog szerepelni a bevallási tervezetemben?

Lassan közeleg a rettegett határidő, és újabb kérdések merülnek fel a véghajrában. Szerepel az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelm a tervezetben? Kell utána adózni? Ha igen, hogy és mennyit?
 
 
Főszabály szerint az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételről a magánszemélynek nem kell bevallást benyújtania, így bevallási tervezet sem készül számára, ha bevétele nem haladja meg a mentesített keretösszeget. A mentesített keretösszeg megállapítása során a foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér), vagy a garantált bérminimum napibérként meghatározott összege 130 százalékának szorzatával (8 255 Ft/nap, illetve 10 790 Ft/nap).
 
 
###ROADBLOCK1###
 

Jövedelemként tehát kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani.

 
Ha Ön 2018-ban a mentesített keretösszeget meghaladó bevételre tett szert egyszerűsített foglalkoztatásból, akkor az adóbevallási tervezet tartalmazza a mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet és annak adóját.


 
Példa

 
 
Foglalkoztatás napjainak száma: 10 nap
Jövedelem: 100 000 Ft
Mentesített keretösszeg: 10 nap x 8 255 Ft= 82 550 Ft
Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg:  100 000 – 82 550 = 17 450 Ft

 
Ha van ügyfélkapuja, a www.nav.gov.hu honlapról vagy a www.magyarorszag.hu honlapon az ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető „e-SZJA Portál” menüpont alatti internetes felületen megtekintheti a tervezetet. 
 
 
Ha nincs ügyfélkapuja, és kérte a tervezet postázását, akkor postán kapja meg az elkészült tervezetet.  Ha mindent rendben talál a bevallási tervezettel kapcsolatban, egyéb teendője nincs, az 2019. május 21-én bevallássá válik.