Hogyan és mennyi idő alatt kapom meg a visszaigényelhető adót?

Ha ön abban a  szerencsés helyzetben van, hogy visszaigényelhető adója keletkezett, olvasson tovább: mutatjuk, mi az útja-módja a dolognak! Mint majdnem midnen, ennek is kétféle módja van: ügyfélkapuval is és anélkül is intézhető. 
 
###ROADBLOCK1###
 
 

Ügyfélkapu használatával

 

Ügyfélkapu-regisztrációval bevallási tervezetét, ha kell, módosíthatja, illetve kiegészítheti a www.nav.gov.hu honlapról, vagy a www.magyarorszag.hu honlapról elérhető e-SZJA portálon.
 
A bevallás kiegészítésekor az „Összes mező”/„”Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek”/„Visszaigénylési adatok” menüpontokon keresztül hozzáadhatók azok a mezők, amelyek kitöltésével kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiutalását.
 
A megjelenő mezőkben jelölje be azt a lehetőséget, hogy a teljes visszigényelhető összeget kéri, ezután adja meg a postázási címét vagy bankszámlaszámát.
 
A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számított 30. napon utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni a postai kézbesítés átfutási idejét is.


 
Ügyfélkapu-regisztráció nélkül


 
Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet mellékleteként megküldött „Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton” adhatja meg a visszaigényléshez szükséges adatokat. Be kell jelölnie a „teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérésének” lehetőségét, csak úgy, mintha ügyfélkapun keresztül tenné, és meg kell adnia a postázási címét vagy bankszámlaszámát.
 
A kitöltött és aláírt nyomtatványok beérkezési határideje 2019 május 20.
 
Ha a bevallási tervezetet más okból is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-ig, aminek a D) blokkjában tüntesse fel a visszaigényléshez szükséges adatokat.
 
A visszaigényelt adót a bevallás, illetve a bevallási tervezet kiegészítő nyilatkozatának beérkezésétől számított, maximum a 30. napon utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni a postai kézbesítés átfutási idejét is.