Nehéz időkben bátornak kell lennünk

Áradások Japánban. Példátlan monszunok Indiában. Hosszú nyári hőhullám Magyarországon, rekordalacsony vízállás a Dunán. Ez volt a valóságunk 2018-ban – és ez folytatódik 2019-ben is. Az okok egyszerűek: a fosszilis energiaforrások égetése tovább fokozza az éghajlati válságot. Ez pedig egyre szélsőségesebb időjárási eseményekhez vezet. Van értelme reménykedni egyáltalán?
 
Igen. Világszerte és itthon egyre több ember veszi kezébe a saját, az ország és a Föld sorsát. Mi nem másoktól várjuk a megoldást, hanem nap mint nap teszünk érte apróbb és nagyobb lépéseket. Minden egyes tett számít, a legkisebbek is. Támogasd munkánkat, adód 1%-val! Adószámunk: 18178883-1-42.
 
###ROADBLOCK1###
 
Büszkék vagyunk világszerte közel 50, itthon közel 20 éves történetünkre és legendás sikereinkre. De most nem ezeket fogjuk felsorolni, ezeket a honlapunkon is elolvashatod. Előre tekintünk, mert sok dolgunk van.
 
A környezetbe jutott műanyag szemét mennyisége mára katasztrofális méreteket öltött. A mikroműanyag-részecskék a hazai folyóinkból is kimutathatóak. Dolgozunk az egyszer használatos műanyag zacskók és termékek visszaszorításáért.
 
Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente. Az egész Európai Unió legrosszabb levegőjű országai közé tartozunk. Iskoláknál végzünk méréseket, és konkrét javaslatokat teszünk a levegőminőség javítására.
 
A fosszilis tüzelőanyagok használata és az erdők irtása miatt egyre fokozódik a klímaválság. A tudomány álláspontja világos. 11 évünk maradt, hogy helyreállítsuk a kibillenő folyamatokat. A tét a saját jövőnk – személy szerint minden egyes ember jövője.
 
Mégis, mi okunk van akkor reménykedni? Három indokot is mondunk.
  1. Minden eszköz az emberiség rendelkezésére áll a bolygó helyreállításához, és már használjuk is őket. A megújuló energiaforrások révén szakítani tudunk a szén-, gáz- és kőolajfüggőséggel. A megújulók forradalma világszerte zajlik, Kínától Európán át Indiáig. 2013 óta már a megújulók termelik a legtöbb villamos energiát az Európai Unióban. Az emberek a világ minden táján bátran fellépnek az egészségüket és a jövőjüket veszélyeztető szennyező energiaforrásokkal szemben, az olcsó és azonnal rendelkezésre álló megújulókért.
  2. Egyre ügyesebben megvédjük azt, ami számít. Világszerte 60 ország és megszámolhatatlan nagyvállalat jelentett be azonnali konkrét intézkedéseket az eldobható műanyag szemét visszaszorítására. Hazai petíciónkhoz mostanra több mint 172 ezren csatlakoztak, amely ezzel Magyarország eddigi legnagyobb online környezetvédelmi petíciójává vált. És az emberek addig sem maradnak tétlenek, amíg itthon nem születik törvény az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítására. Egyre többen választják a kevésbé agyoncsomagolt, vagy akár csomagolásmentes termékeket, és saját vászonyszatyorral járnak ahelyett, hogy újabb és újabb és újabb műanyag zacskókat tépnének le a boltokban, aztán dobnák ki otthon 20 perccel később.
  3. Elegünk van, kézbe vesszük a dolgokat. Világszerte számtalan klímavédő mozgalom jött létre, és egyre nagyobb és kézzelfoghatóbb eredményeket érnek el. Hollandiában például 900 holland állampolgár vitte bíróság elé a klímaválság ügyét. A bírósági döntés végül arra kötelezte a holland kormányt, hogy 2020-ig 25%-kal csökkentse az ország szén-dioxid-kibocsátásait. Egyre többen ismerik fel a fogyasztási szokásaik következményeit, és csökkentik a húsfogyasztásukat, illetve keresik az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket. Az éghajlat védelméért és a társadalmi igazságosságért felszólaló emberek mozgalma megállíthatatlan, a változás csak rajtunk múlik.
Mindhárom ok mögött ugyanaz a gondolat húzódik meg: mindannyian az emberiség része vagyunk, és ugyanazon a bolygón élünk. Amikor szembesülünk azzal a kegyetlen valósággal, hogy fogytán az idő a cselekvésre, a remény adja az erőt, hogy felszólaljunk az igazságért – a keserű és a pozitív igazságért is.
 
Itt az idő, hogy egyre többen csatlakozzanak azokhoz az igazmondókhoz, akik megértik a tudomány álláspontját és a jelenlegi helyzet sürgősségét. Együtt valóra váltjuk a reményeket.
 
Rád is számítunk! Támogasd munkánkat adód 1%-ával. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük.