A hitelmoratórium ellenére is sokan folytatják a hiteleik törlesztését

A Bank360.hu összesítése alapján százezrek folytatják hiteleik törlesztését a moratórium ellenére is. Április 14-ei banki információk alapján közölt tájékoztatás szerint a hitelesek már mintegy 20-30%-a döntött a törlesztés folytatása mellett.
 
A moratórium életbelépése után végzett online felmérések eredménye szerint a hitelszerződéssel rendelkező adósok 49%-a nem szeretne élni a moratórium lehetőségével. Közel 1250 ügyfél befonásával készült a felmérés idézte fel a Bank360.hu.
 
A jegybank pedig az alábbi 3 szcenáriót vázolta:
 
  • Hitelesek 50%-a él a moratóriummal
  • Hitelesek 80%-a él a moratóriummal
  • Hitelesek 100%-a él a moratóriummal
###ROADBLOCK1###
Nézzünk bele hogyan alakultak az igénylések a különböző bankoknál:
 
OTP Bank: Közel 1 millió ügyfelet érint a fizetési moratórium, akik közül nagyjából 30% az aránya azoknak, akik egyelőre nem veszik igénybe a fizetési haladékot.
 
Takarékbank: Közel 40 ezer ügyfél jelezte, akiknek 90%-a lakossági ügyfél, hogy nem él a törlesztési moratóriummal, és továbbra is folyamatosan érkeznek a nyilatkozatok.
 
Erste Bank: A pénzintézet egyelőre nem közölt számokat. Szerintük várhatóan egy-másfél hét múlva már reprezentatív adatok állnak rendelkezésre a nyilatkozók számáról, arányáról.
 
K&H Bank: április 7-ig több mint 77 ezer ügyfél jelezte, hogy a moratórium ellenére tovább fizeti a törlesztő részleteit.
 
UniCredit Bank: A lakossági ügyfelek több mint 20%-a kívánja tovább törleszteni a hitelét. Vállalati és vállalkozói ügyfelek esetében a jogosultak több mint negyede nem él a moratóriummal.
 
CIB Bank: A lakossági ügyfelek közel 30%-a továbbra is törleszteni kívánja hitelét. A vállalati ügyfelek esetében ez az arányszám 20%.
 
MKB Bank: A bejelentések konkrét száma üzleti titok részét képezi, de “az elmúlt hetekben lakossági ügyfeleink szép számmal éltek is ezzel a lehetőséggel. Vállalati oldalról azt tapasztaljuk, hogy a minél nagyobb a vállalat, annál kevésbé élnek a moratórium lehetőségével” - jelezte a pénzintézet.
 
Raiffeisen Bank: A lakossági ügyfelek esetében több tízezren léptek ki a fizetési moratórium hatálya alól.
 
Sberbank: a hitelmóratoriumból való kilépésre az előzetes várakozásnál jóval nagyobb az érdeklődés.
 
Magnet Bank: Nagyjából 20% azok köre, akik a törlesztés folytatása mellett döntenek majd. Folyamatosan jönnek be a kérelmek, a feldolgozás folyamatban van.
 
Figyelembe véve, hogy nem rég tették lehetővé a nyilatkozattételt a legtöbb bank tapasztalata szerint ez igen jelentősnek mondható hogy a hitelesek kb 20-30%-a élt már a hiteltörlesztés folytatásának lehetőségével.