Halasztható a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálata

A pénztárgépek, valamint az automata berendezések éves felülvizsgálatának elvégzése kapcsán is elsődleges a veszélyhelyzeti intézkedések betartása. A NAV csak abban az esetben javasolja a veszélyhelyzet időszaka alatt esedékessé váló éves felülvizsgálatok elvégzését, ha az közvetlen személyes érintkezés nélkül vagy annak minimalizálásával megoldható.
 
Alap esetben két egymást követő felülvizsgálat között nem telhet el 13 hónapnál hosszabb idő. Ha a felülvizsgálat személyes érintkezés nélkül nem végezhető el és az üzemeltető elhalasztja azt a vészhelyzet utáni időszakra, akkor az körültekintő eljárásnak minősül.
 
Ha a vészhelyzet ideje alatt jár le az online pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálatának határideje, akkor az üzemeltetőnek a veszélyhelyzet megszűnését követően 120 napon belül el kell végeztetnie azt.
###ROADBLOCK1###
A helyszíni vizsgálatkor vizsgálni kell:
  • a pénztárgép működését
  • működési körülményeit
  • a felügyeleti egység és csatlakozásainak sértetlenségét
  • az áramellátó rendszer állapotát és működőképességét
 
Ezekre jellemzően az üzemeltetés helyén, az üzlethelyiségben kerül sor a felülvizsgálatot végző műszerész és az üzemeltető jelenlétében, akár ügyfélforgalom mellett.