Adózási könnyítés a munkahelyi gyermekfelügyelőknek

Április 30-tól a koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt minden[1] foglalkoztató szervezhet a nála dolgozó munkavállalók gyermekeinek napközbeni felügyeletet.[2]  
 
A munkahelyi gyermekfelügyeletet ellátó foglalkoztatottnak kifizetett jövedelem után kevesebb közterhet kell fizetni 2020. április, május és június hónapokban.
 
Az általános szabályoktól eltérően, kizárólag a 4%-os mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7 710 forintot kell fizetni a gyermekfelügyelő járulékalapot képező jövedelme után.
 
A kedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerő-piaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátás összegét.
 
Ha a gyermekfelügyelőt
  • alkalmi munkavállalóként foglalkoztatják, akkor az Efo tv.[3] szabályai az irányadóak
  • a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatására pedig az általános szabályok vonatkoznak
 
Az érintett időszakban a foglalkoztatónak sem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie a gyermekfelügyelőnek kifizetett jövedelem, juttatás után.
###ROADBLOCK1###
[1] Akár költségvetési szerv is élhet ezzel a lehetőséggel.
[2] A veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről szóló 152/2020. (IV. 27.) Korm. rendelet 3-4. §-a szerint. A Korm. rendelet 2020. április30-tól hatályos.
[3] Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény