Figyelje a postát, fontos levél érkezik a NAV-tól

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan postázza az szja-tervezeteket azok számára, akiknek nincs ügyfélkapus regisztrációjuk - közölte a NAV az MTI-vel.
 
Mintegy 300 ezer ember választotta a lehetőséget, hogy a NAV postán küldje ki neki az elkészített adóbevallás tervezetet. Azok is számíthatnak továbbá levélre akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt ellentmondást tartalmaz.
Akik nem akarnak módosítani a postán kapott tervezeten valamint nem kaptak kiegészítő nyilatkozatot, azoknak nincs tennivalójuk, így a tervezetből automatikusan bevallás lesz.
 
###ROADBLOCK1###
 
A postai csomag általánosságban tartalmaz egy rövid, személyre szabott tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (19EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot. Előfordulhat, hogy a csomag tartalma eltér ettől: kiegészítő nyilatkozatot kapnak azok is, akinek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz.

Előbbi esetben elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni és azon kiválasztani, a visszaigényelhető összegre postai úton vagy átutalással tartunk igényt. A kiutalás a nyomtatvány beérkezésétől számított 30 napon belül történik.

Ha a bevallástervezet 200 ezer forintot meg nem haladó befizetendő adót tartalmaz, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton hat hónapra részletfizetés kérhető.

Szintén van tennivalója annak, aki több önkéntes pénztárnak is tagja volt: ebben az esetben fel kell tüntetni, melyikhez kívánja a rendelkezés összegét utalni.

Végezetül, aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-áig, mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani - olvasható a NAV közleményében.